środa, 2 października 2013

Szarlotka krucha

Pyszna, bardzo krucha szarlotka z przepisu bajaderki. Maślane, kruche ciasto i lekko cynamonowa jabłkowa masa sprawiają, że trudno poprzestać na jednym kawałku. Zjada się znakomicie! Przepis na pewno do polecenia i powtórzenia.

Szarlotka krucha
 


Szarlotka krucha 



Ciasto:

  • 4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 375 g masła
  • 6 dużych żółtek
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany

Na nadzienie:

  • 8 kwaskowatych jabłek, obranych i pokrojonych na półplasterki
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki soku z cytryny

  • 3 łyżki bułki tartej
  • cukier puder do posypania


Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy do dużej miski. Masło kroimy na małe kawałki, dodajemy do mąki i siekamy, aż masa będzie grudkowata, dodajemy żółtka i kwaśna śmietanę i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na pół, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przynajmniej 1 godzinę.

Na nadzienie:
Pokrojone jabłka umieszczamy w rondelku, dodajemy wodę i dusimy pod przykryciem około 15 minut, nie mieszając. Dodajemy cukier z cynamonem, lekko mieszamy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z sokiem cytrynowym, dodajemy do masy jabłkowej i dusimy jeszcze przez 2 minuty. Masa powinna być bardzo gęsta, ale nie rozgotowana.

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Foremkę, (ja piekłam w bardzo dużej), smarujemy masłem i ścieramy do niej jedną część ciasta. Lekko je wgniatamy, tak aby powierzchnia była w miarę jednolita i pieczemy ok 8 minut. Wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy, posypujemy tartą bułką i wykładamy na to nadzienie jabłkowe a na jabłka ścieramy pozostałą część ciasta. Pieczemy ok 1 godziny, do momentu aż powierzchnia będzie ładnie zrumieniona. Lekko studzimy. Ewentualnie posypujemy cukrem pudrem ( u mnie bez cukru, zapomniałam)


Szarlotka krucha

Szarlotka krucha

9 komentarzy:

  1. Na kruchym cieście szarlotka jest idealna<3

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy ktoś nie kocha szarlotki? A jeszcze na kruchym cieście? Chyba nie ma takiej osoby :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Och,jest cudowna! A mi się tak chce szarlotki! Moze zrobię właśnie taką? Pysznie wygląda, bardzo.
    Uściski:*

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto właśnie się kończy chłodzić! Zaraz będzie gotowa! mniam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Prawdziwie maślane to ciasto .... uwielbia szarlotki:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. fantastyczny przepis, ciasto smakuje rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Taka szarlotka jest najlepsza!

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo dobra szarlotka! Krucha i bardzo smaczna, polecam:)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)