poniedziałek, 3 lutego 2014

Frykadelki

Frykadelki to nic innego jak kulki z mielonego mięsa bardzo popularne w Danii i Niemczech. Podobne do naszych klopsików i pulpetów. Bardzo proste do zrobienia, można podawać jako przekąskę z ćwiartkami cytryny obok lub z dowolnymi sosami jako danie obiadowe.




Frykadelki


  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego (lub mieszanego)
  • 1 cebula, starta
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 6 łyżek mleka
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 jajko, roztrzepane
  • mąka do oprószenia, 
  • olej, do smażenia
  • 1 cytryna, pokrojona w ćwiartki


Mięso, cebulę, bułkę tartą, mleko, jajko oraz tymianek umieszczamy w dużej misce, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dodajemy więcej mleka. Masa mięsna nie powinna być lepka. Lekko oprószamy mąką dłonie i z masy lepimy niewielkie kulki (ok 16 sztuk).
Podgrzewamy olej i smażymy frykadelki na średnim ogniu ok 8-10 minut, często przewracając, aż nabiorą złoto-brązowej barwy.

4 komentarze:

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)