Przejdź do głównej zawartości

Sernik z truskawkami w brązowym cukrze

Tegoroczny sezon truskawkowy rozpoczynam sernikiem. Miękki spód to typowy angielski sponge, który nie jest tak suchy jak klasyczny biszkopt. Na nim warstwa nasączonych brązowym cukrem truskawek, przykrytych serową czapą. Warstwa serowa jest bardzo puszysta i w połączeniu z truskawkami i biszkoptem stanowi bardzo smaczną całość.


Sernik truskawkowy




Sernik z truskawkami w brązowym cukrze


  • 300 g truskawek plus kilka do przybrania
  • 4 łyżki ciemnego brązowego cukru

ciasto:

  • 125 g masła
  • 125 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 125 g mąki, przesianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mleka

masa serowa:

  • 500 g sera twarogowego z wiaderka
  • 125 g cukru
  • 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 5 jajek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej


Obrane i umyte truskawki kroimy na mniejsze kawałki, zasypujemy brązowym cukrem i odstawiamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem dno tortownicy o wymiarach 23 cm.

Masło i cukier ubijamy do białości. Dodajemy po 1 jajku, dokładnie ubijając po każdym dodaniu. Mieszamy z ekstraktem z wanilii. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli, delikatnie mieszamy. Dodajemy mleko. Mieszamy. Przekładamy do foremki. Pieczemy 20 minut.
W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią na kogel-mogel. Dodajemy partiami ser i dalej ubijmy. Dodajemy obie mąki i mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą serową.
Na upieczony spód wykładamy truskawki wraz z powstałym sokiem. Na wierzch delikatnie wykładamy masę serową. Pieczemy ok 40 lub do momentu, aż sernik będzie delikatnie rumiany. Posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy truskawkami.


Sernik truskawkowy

Komentarze

  1. Ewenko, sernik wygląda cudownie! Mniam, zjadłabym z wielką chęcią :)
    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepięknie! ; )
    Ciekawy pomysł na sernik!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Sałatka z jajkami, selerem i ananasem

Sałatki z jajkami na bazie majonezu uwielbiam. Ta sałatka, z dodatkiem selera w zalewie i ananasa jest rewelacyjna. Dobór składników i proporcje są naprawdę doskonałe, przez co sałatka jest niezwykle smaczna. Ząbka czosnku nie czuć, więc 2 będą idealne. Z podanego poniżej przepisu, sałatki wychodzi niewiele(na zdjęciu jest 1/4 całości) więc proponuję składniki podwoić, chyba, że chcecie wypróbować smak. Gwarantuję, że bardzo szybko kupicie kolejny słoik marynowanego selera. Tak jak ja. Nie zapomnijcie o użyciu dobrego majonezu. Niesmaczny majonez potrafi skutecznie zepsuć smak każdej sałatki. Polecam a za przepis dziękuję Tomkowi



Przepis na sałatkę z jajkami, selerem i ananasem
3 jajka, ugotowane na twardo, pokrojone na duże kawałki1 mała puszka kukurydzy, odsączona1 słoik selera w zalewie, odcedzony, pokrojony na mniejsze paski4 plastry ananasa z puszki, pokrojone w kostkę2 ząbki czosnku, starte 2 łyżki dobrego majonezu(u mnie Winiary) sól i pieprz do smaku Kukurydzę, seler, ananasa mi…