Przejdź do głównej zawartości

Sernik z truskawkami w brązowym cukrze

Tegoroczny sezon truskawkowy rozpoczynam sernikiem. Miękki spód to typowy angielski sponge, który nie jest tak suchy jak klasyczny biszkopt. Na nim warstwa nasączonych brązowym cukrem truskawek, przykrytych serową czapą. Warstwa serowa jest bardzo puszysta i w połączeniu z truskawkami i biszkoptem stanowi bardzo smaczną całość.


Sernik truskawkowy




Sernik z truskawkami w brązowym cukrze


  • 300 g truskawek plus kilka do przybrania
  • 4 łyżki ciemnego brązowego cukru

ciasto:

  • 125 g masła
  • 125 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 125 g mąki, przesianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mleka

masa serowa:

  • 500 g sera twarogowego z wiaderka
  • 125 g cukru
  • 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 5 jajek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej


Obrane i umyte truskawki kroimy na mniejsze kawałki, zasypujemy brązowym cukrem i odstawiamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem dno tortownicy o wymiarach 23 cm.

Masło i cukier ubijamy do białości. Dodajemy po 1 jajku, dokładnie ubijając po każdym dodaniu. Mieszamy z ekstraktem z wanilii. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli, delikatnie mieszamy. Dodajemy mleko. Mieszamy. Przekładamy do foremki. Pieczemy 20 minut.
W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią na kogel-mogel. Dodajemy partiami ser i dalej ubijmy. Dodajemy obie mąki i mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą serową.
Na upieczony spód wykładamy truskawki wraz z powstałym sokiem. Na wierzch delikatnie wykładamy masę serową. Pieczemy ok 40 lub do momentu, aż sernik będzie delikatnie rumiany. Posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy truskawkami.


Sernik truskawkowy

Komentarze

  1. Ewenko, sernik wygląda cudownie! Mniam, zjadłabym z wielką chęcią :)
    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepięknie! ; )
    Ciekawy pomysł na sernik!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)