Przejdź do głównej zawartości

Risotto ze szparagami i orzechami pistacjowymi

Kremowe, bardzo proste risotto ze szparagami, wymieszane ze startym serem parmezan oraz śmietaną. Risotto przygotowujemy przez stopniowe dodawanie gorącego rosołku do specjalnego rodzaju ryżu np arborio. Potrawa jest idealnym daniem "z niczego", można przyrządzić je dosłownie z resztek, które znajdziemy w lodówce. Risotto ze szparagami posypujemy uprażonymi orzeszkami pistacjowymi.

Risotto ze szparagami



Risotto ze szparagami i orzechami pistacjowymi


  • 900 ml wywaru z warzyw lub rosołku
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 4 łyżki oleju z oliwek
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 szklanka suchego ryżu arborio
  • 125 g szparagów, pokrojonych w ok 3 cm kawałki
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 50 g startego sera parmezan
  • 2 łyżki uprażonych, posiekanych orzechów pistacjowych

Na dużej i głębokiej patelni podgrzewamy olej i smażymy na nim cebulę, aż będzie miękka. Dodajemy ryż i krótko smażymy mieszając, aż ryż stanie się przezroczysty.
Dodajemy wino i podgrzewamy, aż będzie wchłonięte przez ryż, po czym dodajemy rosołek, stopniowo, po pół szklanki, podgrzewając do momentu wchłonięcia płynu przez ryż.  (co zajmie około 20 -25 minut) 5 minut przed końcem gotowania dodajemy szparagi. Zdejmujemy z gazu, dodajemy ser parmezan i śmietanę, mieszamy, dodajemy sól i pieprz do smaku. Podajemy posypane orzechami pistacjowymi. 


Komentarze

  1. Zapraszam do udziału w konkursie:

    www.fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)