Przejdź do głównej zawartości

Quiche Lorraine

Quiche Lorraine to wytrawna francuska tarta, bardzo popularna również w Wielkiej Brytanii. Kruchy, bardzo maślany spód i śmietanowo-serowy farsz z chrupiącymi kawałkami boczku w środku. Klasyka, ale jakże pyszna. Wersja domowa tarty jest oczywiście znacznie lepsza od tych kupionych w sklepie. Quiche najlepiej smakuje na ciepło, ale jest również smaczna w wersji na zimno dlatego świetnie nada się na majówkę lubi jakikolwiek piknik. Idealna również do pracy.




Quiche Lorraine



na ciasto:

  • 200 g maki
  • 100 g masła, schłodzonego, pokrojonego w kostki
  • 1 jajko
  • szczypta soli

farsz:

  • 175 g boczku, pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula, obrana i posiekana
  • 3 jajka
  • 300 ml śmietanki double cream (kremówki lub innej tłustej)
  • 75 g sera cheddar, startego na tarce
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Z mąki, soli, masła i jajka zagniatamy ciasto (ja robię to mechanicznie, ale można zagnieść ręcznie, najpierw posiekać składniki a potem szybko zagnieść ciasto). Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Foremkę do tarty o średnicy 23 cm wykładamy ciastem (boki i ścianki), przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy kulki ceramiczne(lub sucha fasolę, groch itp). Zapiekamy przez 15-20 minut.
W międzyczasie przygotowujemy farsz. Boczek smażymy na łyżce oleju, aż będzie dobrze usmażony (chrupki), wyjmujemy na talerz i osączamy z tłuszczu za pomocą ręcznika kuchennego. Na tym samym oleju smażymy cebulę, aż będzie miękka (przez ok 10 minut). Ubijamy jajka, dodajemy śmietanę, pietruszkę, doprawiamy solą i pieprzem. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy papier z kulkami. Wierzch ciasta posypujemy boczkiem, cebulką i startym serem. Delikatnie wylewamy masę śmietanowo jajeczną. Pieczemy ok 35 minut, aż masa stężeje. Podajemy ciepłe.

Komentarze

  1. Robiłam na kolajcę z moimi zmianami ale jest naprawdę obłędne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna!! Nigdy nie robiłam jej w domu, ale jadłam i wiem, że jest pyszna, u Ciebie dodatkowo cudnie ujęta!

    OdpowiedzUsuń
  3. zjadłabym takie coś dziś na kolację z kieliszkiem wina :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda, idealna na obiad; )

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności. Zjadłabym chętnie. Kusi bardzo. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …