Przejdź do głównej zawartości

Risotto pieczarkowe

Jedna z najprostszych i najszybszych potraw, bo do takich należy risotto, gości u mnie dość często. Dzisiaj sposób na pieczarki - w kremowym, maślanym ryżu smakują bardzo dobrze. Risotto pieczarkowe będzie szybkim i nieskomplikowanym obiadem lub kolacją. Pamiętajmy tylko o zastosowaniu specjalnego ryżu do risotto i stopniowym dolewaniu rosołku.





Risotto pieczarkowe



  • 175 g ryżu arborio
  • 3 łyżki masła
  • 1 cebula, posiekana
  • 200 g pieczarek
  • 900 ml rosołku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 3-4 łyżki startego sera Grana Padano lub Parmesanu
  • sól i dużo świeżo zmielonego pieprzu


1 łyżkę masła rozpuszczamy na głębokiej patelni i smażymy cebulę, aż będzie miękka. Dodajemy ryż i dalej smażymy, aż ryż stanie się przezroczysty. Dodajemy około szklanki rosołku i gotujemy na niewielkim gazie, aż ryż wchłonie płyn. Dodajemy kolejną porcję rosołku i czynność tę powtarzamy, aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż (ok 20 minut) W międzyczasie na pozostałym maśle smażymy obrane i pokrojone pieczarki i dodajemy je do ryżu razem z ostatnią porcją rosołku. Dodajemy starty ser i pietruszkę, dosalamy, jeśli będzie niewystarczająco słone i doprawiamy pieprzem. Podajemy natychmiast z dodatkowymi wiórkami sera Grana Padano.

Komentarze

  1. Pysznie. Bardzo lubię risotto. Dziś też robiłam na obiad, ale z kurczaczkiem.
    Miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam kiedyś risotto i wziełam dokładkę takie pyszne było :D

    OdpowiedzUsuń
  3. A gdzie biale wino? ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobiłam z ryżem jasminowym zamiast arborio i tez swietnie wyszło
    do tego micha zielonej sałaty

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)



Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…