Przejdź do głównej zawartości

Risotto pieczarkowe

Jedna z najprostszych i najszybszych potraw, bo do takich należy risotto, gości u mnie dość często. Dzisiaj sposób na pieczarki - w kremowym, maślanym ryżu smakują bardzo dobrze. Risotto pieczarkowe będzie szybkim i nieskomplikowanym obiadem lub kolacją. Pamiętajmy tylko o zastosowaniu specjalnego ryżu do risotto i stopniowym dolewaniu rosołku.





Risotto pieczarkowe



  • 175 g ryżu arborio
  • 3 łyżki masła
  • 1 cebula, posiekana
  • 200 g pieczarek
  • 900 ml rosołku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 3-4 łyżki startego sera Grana Padano lub Parmesanu
  • sól i dużo świeżo zmielonego pieprzu


1 łyżkę masła rozpuszczamy na głębokiej patelni i smażymy cebulę, aż będzie miękka. Dodajemy ryż i dalej smażymy, aż ryż stanie się przezroczysty. Dodajemy około szklanki rosołku i gotujemy na niewielkim gazie, aż ryż wchłonie płyn. Dodajemy kolejną porcję rosołku i czynność tę powtarzamy, aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż (ok 20 minut) W międzyczasie na pozostałym maśle smażymy obrane i pokrojone pieczarki i dodajemy je do ryżu razem z ostatnią porcją rosołku. Dodajemy starty ser i pietruszkę, dosalamy, jeśli będzie niewystarczająco słone i doprawiamy pieprzem. Podajemy natychmiast z dodatkowymi wiórkami sera Grana Padano.

Komentarze

  1. Pysznie. Bardzo lubię risotto. Dziś też robiłam na obiad, ale z kurczaczkiem.
    Miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam kiedyś risotto i wziełam dokładkę takie pyszne było :D

    OdpowiedzUsuń
  3. A gdzie biale wino? ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobiłam z ryżem jasminowym zamiast arborio i tez swietnie wyszło
    do tego micha zielonej sałaty

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Sałatka z jajkami, selerem i ananasem

Sałatki z jajkami na bazie majonezu uwielbiam. Ta sałatka, z dodatkiem selera w zalewie i ananasa jest rewelacyjna. Dobór składników i proporcje są naprawdę doskonałe, przez co sałatka jest niezwykle smaczna. Ząbka czosnku nie czuć, więc 2 będą idealne. Z podanego poniżej przepisu, sałatki wychodzi niewiele(na zdjęciu jest 1/4 całości) więc proponuję składniki podwoić, chyba, że chcecie wypróbować smak. Gwarantuję, że bardzo szybko kupicie kolejny słoik marynowanego selera. Tak jak ja. Nie zapomnijcie o użyciu dobrego majonezu. Niesmaczny majonez potrafi skutecznie zepsuć smak każdej sałatki. Polecam a za przepis dziękuję Tomkowi



Przepis na sałatkę z jajkami, selerem i ananasem
3 jajka, ugotowane na twardo, pokrojone na duże kawałki1 mała puszka kukurydzy, odsączona1 słoik selera w zalewie, odcedzony, pokrojony na mniejsze paski4 plastry ananasa z puszki, pokrojone w kostkę2 ząbki czosnku, starte 2 łyżki dobrego majonezu(u mnie Winiary) sól i pieprz do smaku Kukurydzę, seler, ananasa mi…