Przejdź do głównej zawartości

Proste ciasto kokosowe

Bardzo proste do wykonania ciasto z wiórkami kokosowymi. Na blogu jest już robiony podobną techniką (z namoczonymi wcześniej w wodzie wiórkami) chlebek kokosowy. To ciasto kokosowe jest nieco bogatsze od tamtego, równie smaczne i wilgotne. Najlepsze oczywiście tuż po upieczeniu i wtedy bardzo szybko znika, ale zapakowane w folię zatrzyma wilgoć jeszcze przez kilka dni. Codzienne, smaczne ciasto dla amatorów kokosowych smaków.

Ciasto z wiórkami kokosowymi



Proste ciasto kokosowe


  • 225 g mąki
  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 225 g masła, miękkiego
  • 225 g drobnego cukru
  • 3 jajka, lekko ubite
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 135 g wiórków kokosowych, wymieszanych z 90 ml ciepłej wody


Wiórki kokosowe mieszamy z z wodą i odstawiamy.
Piekarnik nagrzewamy do 160 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremkę kwadratową o bokach 23 cm.
Masło ucieramy z cukrem na gładką, jasną masę. Dodajemy stopniowo jajka i ekstrakt z wanilii dokładnie ubijając po każdym dodaniu. Delikatnie mieszamy w przesianą mąką i proszkiem do pieczenia, a na końcu z nasączonymi wodą wiórkami.
Wykładamy do foremki i pieczemy ok 35-40 minut, aż ciasto będzie lekko złote (można sprawdzić również patyczkiem. Studzimy na kratce.
Przepis z książki Gaitri Pagrach-Chandra "Warm bread and honey cake"

Komentarze

  1. Mniam, wyglada pysznie. Przydalby mi sie kawalek do porannej kawki :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie, idealne na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)