Przejdź do głównej zawartości

Surówka z marchewki po marokańsku

Surówka z marchewki, która w smaku dość znacznie różni się od tradycyjnej surówki marchewkowej jaka znamy. Startą na grubej tarce marchew zalewamy bardzo aromatycznym dressingiem i pozostawiamy przez minimum półgodziny do marynaty - choć im dłuższy okres marynowania, tym surówka smaczniejsza - marynata wyraźnie jej służy. Bardzo ciekawy i niecodzienny dodatek, który urozmaici codzienny obiad.




Surówka z marchewki po marokańsku

  • 4 duże marchewki
  • 2 strąki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 80 ml oleju z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 3 łyżki rodzynek
  • 1 garść drobno pokrojonych liści kolendry
  • 2 łyżki posiekanych orzechów pistacjowych
  • 1 łyżeczka wody z kwiatów pomarańczy
  • 250 ml jogurtu greckiego


Marchewkę obieramy, ścieramy na grubej tarce i umieszczamy w misce. Miażdżymy strąki kardamonu i wyjmujemy nasiona. Podgrzewamy patelnię i dodajemy kumin, imbir, paprykę, kardamon i mieloną kolendrę, podgrzewamy kilka sekund, aż zacznie wydobywać się zapach. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z olejem, sokami i rodzynkami.
Dressingiem polewamy marchewkę i pozostawiamy na minimum 30 minut. Dodajemy liście kolendry i mieszamy. Podajemy posypane posiekanymi pistacjami.
Wodę pomarańczową dodajemy do jogurtu i podajemy oddzielnie.
Inspiracja z książki "Meals made easy|" wydawnictwa Murdoch

Komentarze

  1. ciekawy pomysł:) chętnie wypróbuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe dodatki w tej surówce. Podoba mi się !:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)



Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…