Przejdź do głównej zawartości

Surówka z marchewki po marokańsku

Surówka z marchewki, która w smaku dość znacznie różni się od tradycyjnej surówki marchewkowej jaka znamy. Startą na grubej tarce marchew zalewamy bardzo aromatycznym dressingiem i pozostawiamy przez minimum półgodziny do marynaty - choć im dłuższy okres marynowania, tym surówka smaczniejsza - marynata wyraźnie jej służy. Bardzo ciekawy i niecodzienny dodatek, który urozmaici codzienny obiad.




Surówka z marchewki po marokańsku

  • 4 duże marchewki
  • 2 strąki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 80 ml oleju z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 3 łyżki rodzynek
  • 1 garść drobno pokrojonych liści kolendry
  • 2 łyżki posiekanych orzechów pistacjowych
  • 1 łyżeczka wody z kwiatów pomarańczy
  • 250 ml jogurtu greckiego


Marchewkę obieramy, ścieramy na grubej tarce i umieszczamy w misce. Miażdżymy strąki kardamonu i wyjmujemy nasiona. Podgrzewamy patelnię i dodajemy kumin, imbir, paprykę, kardamon i mieloną kolendrę, podgrzewamy kilka sekund, aż zacznie wydobywać się zapach. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z olejem, sokami i rodzynkami.
Dressingiem polewamy marchewkę i pozostawiamy na minimum 30 minut. Dodajemy liście kolendry i mieszamy. Podajemy posypane posiekanymi pistacjami.
Wodę pomarańczową dodajemy do jogurtu i podajemy oddzielnie.
Inspiracja z książki "Meals made easy|" wydawnictwa Murdoch

Komentarze

  1. ciekawy pomysł:) chętnie wypróbuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe dodatki w tej surówce. Podoba mi się !:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…