Przejdź do głównej zawartości

Muffiny z cynamonowym cukrem

Zawsze gdy potrzebny mi jest jakiś ekspresowy wypiek zabieram się za muffiny. Proste w wykonaniu, szybkie w upieczeniu, na dodatek nie potrzeba czekać by wystygły, bo najlepsze są jeszcze na ciepło. Muffiny z cynamonowym cukrem przygotujemy więc w pół godziny - łącznie z pieczeniem. Otrzymamy mięciutkie babeczki z zawijasami z cynamonowego cukru. Cynamon w połączeniu z miałkim brązowym cukrem jest naprawdę wyśmienity i nawet osoby nie lubiące cynamonu nie powinny marudzić.





Muffiny z cynamonowym cukrem


  • 250 g mąki samorosnącej (lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 110 g drobnego cukru
  • 1 jajko, lekko ubite
  • 225 ml mleka
  • 85 g masła, rozpuszczonego

Cynamonowy cukier:

  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 75 g jasnego, miałkiego brązowego cukru (soft light brown sugar)


Piekarnik nagrzewamy do 190 st C. Przygotowujemy foremkę na 12 muffin - natłuszczamy lub wykładamy papilotkami.
Cynamon i brązowy cukier mieszamy razem w miseczce i odstawiamy.
Mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier mieszamy w dużej misce. Do dzbanka wlewamy mleko, jajko i rozpuszczone masło. Mieszamy. Mokre składniki mieszamy z suchymi, krótko, tak aby tylko się połączyły.
Kładziemy po jednej łyżce masy, do przygotowanych papilotek. Potem posypujemy czubatą łyżeczką cynamonowego cukru i przykrywamy to warstwą pozostałej masy. Można dodatkowo drewnianym szpikulcem do szaszłyków lekko zamieszać masę, by uzyskać efekt marmuru.
Pieczemy przez 18-20 minut, aż muffiny urosną i lekko się zrumienią. Studzimy przez 10 minut w foremce, po czym wyjmujemy na kratkę. Podajemy ciepłe lub zimne.
Przepis z książki C.Atkinson "Muffins Galore"

Komentarze

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …