Wieprzowina w kokosach

Bardzo ciekawy sposób na podanie mięsa. Wieprzowina w kokosach ma lekko orientalny smak z dominującym tutaj kokosem, chociaż nie zabrakło również orientalnych przypraw: kurkumy, dzięki której uzyskujemy tą piękną barwę, świeżego imbiru, który w potrawach spisuje się znakomicie i papryczki chilli, dodającej lekkiej pikanterii. Wieprzowinę w kokosach najlepiej podać w towarzystwie ryżu i sezonowej surówki.

Mięso z wiórkami kokosowymi, imbirem i chilli



Wieprzowina w kokosach


  • 100 ml oleju roślinnego
  • 2 duże cebule szalotki, posiekane
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • ok 5cm korzenia imbiru, obranego i startego na tarce
  • 1 łyżka kurkumy
  • 2 papryczki chilli, posiekane (jeśli chcemy ostrzejszą wersję, pozostawiamy ziarna)
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 400 g wieprzowiny, pokrojonej na ok 2 cm kawałki
  • 100 ml mleczka lub śmietanki kokosowej
  • sól do smaku

W dużej głębokiej patelni podgrzewamy na niewielkim ogniu cebulę, czosnek i imbir,aż będą lekko rumiane (kilka minut)
Mieszamy z kurkumą, papryczką chilli i wiórkami kokosowymi i podgrzewamy kilka minut.
W oddzielnej patelni podgrzewamy resztę oleju i smażymy mięso, aż będzie mocno zrumienione.
Dodajemy do patelni z przyprawami . Wlewamy mleczko kokosowe i 300 ml wody i doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy na niewielkim ogniu, do miękkości mięsa. Lekko podkręcamy gaz, aby zredukować ilość płynu i doprawiamy solą do smaku.
Inspiracja z książki  "First Crack Your Eggs!" J.B.Race & A. Hartnett

Mięso z wiórkami kokosowymi, imbirem i chilli

Komentarze