Przejdź do głównej zawartości

Wieprzowina w kokosach

Bardzo ciekawy sposób na podanie mięsa. Wieprzowina w kokosach ma lekko orientalny smak z dominującym tutaj kokosem, chociaż nie zabrakło również orientalnych przypraw: kurkumy, dzięki której uzyskujemy tą piękną barwę, świeżego imbiru, który w potrawach spisuje się znakomicie i papryczki chilli, dodającej lekkiej pikanterii. Wieprzowinę w kokosach najlepiej podać w towarzystwie ryżu i sezonowej surówki.

Mięso z wiórkami kokosowymi, imbirem i chilli



Wieprzowina w kokosach


  • 100 ml oleju roślinnego
  • 2 duże cebule szalotki, posiekane
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • ok 5cm korzenia imbiru, obranego i startego na tarce
  • 1 łyżka kurkumy
  • 2 papryczki chilli, posiekane (jeśli chcemy ostrzejszą wersję, pozostawiamy ziarna)
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 400 g wieprzowiny, pokrojonej na ok 2 cm kawałki
  • 100 ml mleczka lub śmietanki kokosowej
  • sól do smaku

W dużej głębokiej patelni podgrzewamy na niewielkim ogniu cebulę, czosnek i imbir,aż będą lekko rumiane (kilka minut)
Mieszamy z kurkumą, papryczką chilli i wiórkami kokosowymi i podgrzewamy kilka minut.
W oddzielnej patelni podgrzewamy resztę oleju i smażymy mięso, aż będzie mocno zrumienione.
Dodajemy do patelni z przyprawami . Wlewamy mleczko kokosowe i 300 ml wody i doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy na niewielkim ogniu, do miękkości mięsa. Lekko podkręcamy gaz, aby zredukować ilość płynu i doprawiamy solą do smaku.
Inspiracja z książki  "First Crack Your Eggs!" J.B.Race & A. Hartnett

Mięso z wiórkami kokosowymi, imbirem i chilli

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …