Przejdź do głównej zawartości

Wieprzowina w kokosach

Bardzo ciekawy sposób na podanie mięsa. Wieprzowina w kokosach ma lekko orientalny smak z dominującym tutaj kokosem, chociaż nie zabrakło również orientalnych przypraw: kurkumy, dzięki której uzyskujemy tą piękną barwę, świeżego imbiru, który w potrawach spisuje się znakomicie i papryczki chilli, dodającej lekkiej pikanterii. Wieprzowinę w kokosach najlepiej podać w towarzystwie ryżu i sezonowej surówki.

Mięso z wiórkami kokosowymi, imbirem i chilli



Wieprzowina w kokosach


  • 100 ml oleju roślinnego
  • 2 duże cebule szalotki, posiekane
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • ok 5cm korzenia imbiru, obranego i startego na tarce
  • 1 łyżka kurkumy
  • 2 papryczki chilli, posiekane (jeśli chcemy ostrzejszą wersję, pozostawiamy ziarna)
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 400 g wieprzowiny, pokrojonej na ok 2 cm kawałki
  • 100 ml mleczka lub śmietanki kokosowej
  • sól do smaku

W dużej głębokiej patelni podgrzewamy na niewielkim ogniu cebulę, czosnek i imbir,aż będą lekko rumiane (kilka minut)
Mieszamy z kurkumą, papryczką chilli i wiórkami kokosowymi i podgrzewamy kilka minut.
W oddzielnej patelni podgrzewamy resztę oleju i smażymy mięso, aż będzie mocno zrumienione.
Dodajemy do patelni z przyprawami . Wlewamy mleczko kokosowe i 300 ml wody i doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy na niewielkim ogniu, do miękkości mięsa. Lekko podkręcamy gaz, aby zredukować ilość płynu i doprawiamy solą do smaku.
Inspiracja z książki  "First Crack Your Eggs!" J.B.Race & A. Hartnett

Mięso z wiórkami kokosowymi, imbirem i chilli

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …