Przejdź do głównej zawartości

Channa masala

Channa masala to indyjskie curry z ciecierzycą w roli głównej. Oczywiście podobnie jak inne curry, których na moim blogu coraz więcej, to jest również niezwykle aromatyczne. Gęsty, pomidorowy sos, z mnóstwem współgrających ze sobą przypraw tworzy bardzo smaczną oprawę dla ciecierzycy. Polecam.





Channa masala


  • 2 łyżki oleju
  • 2 średnie cebule, przekrojone na pół i pokrojone w cienkie półplastry
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 15 g kawałek świeżego korzenia imbiru, obrany i starty na drobnej tarce
  • 1 zielona papryczka chilli, drobno pokrojona (bez ziaren lub z ziarnami)
  • 1 łyżeczka ziaren kuminu
  • 1 łyżka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 2 łyżeczki papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 1/4 łyżeczk pieprzu cayenne
  • 400g puszka pokrojonych pomidorów
  • 1/4 łyżeczki soli mirskiej, plus dodatkowo do doprawienia
  • 150 ml zimnej wody
  • 2 puszki 400g ciecierzycy (u mnie 1 słoik 750 g)
  • 2-3 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 2 łyżeczki drobnego cukru
  • posiekana świeża kolendra, opcjonalnie
  • świeżo zmielony czarny pieprz 



Na głębokiej patelni podgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy ok 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż cebula zmięknie i lekko się zarumieni.
Dodajemy czosnek, imbir, chilli i ziarna kuminu i smażymy razem przez 2 minuty, stale mieszając. Dodajemy mieloną kolendrę, mielony kumin, paprykę, kurkumę, garam masalą i pieprz kajeński i mieszamy, podgrzewając na wolnym ogniu przez 2 minuty. Uważamy, żeby nie przypalić przypraw - spowoduje to gorzkość potrawy. Dodajemy pomidory i wodę, mieszamy i doprawiamy solą. Doprowadzamy do wrzenia.
Ciecierzycę umieszczamy w durszlaku i płuczemy pod bieżącą wodą, dodajemy do patelni z cebulą i przyprawami i gotujemy na wolnym ogniu ok 40 minut mieszając regularnie, aż sos będzie gęsty. Jeśli sos będzie za gęsty można dodać trochę wody i jeszcze chwilę pogotować.
Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy sok cytrynowy i cukier do smaku. Gotujemy jeszcze 2 minuty, mieszamy ze świeżą kolendrą i podajemy.
Przepis z książki "The Hairy Bikers' Great Curries"

Komentarze

  1. Uwielbiam ciecierzycę w takim wydaniu; ))

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście mieszanka przypraw :), wyglądem zachęca bardzo więc z chęcią skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawy pomysł, ostatnio jadłam takie cudo, ale z kurczakiem,. Wersja wege niezwykle do mnie przemawia ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dużo przypraw :) Może smakować naprawdę super :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ to musi być dobre, mniaaam! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)



Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…