Przejdź do głównej zawartości

Korzenne ciasto bananowe

Ciasto bananowe ze sporą ilością egzotycznych, korzennych przypraw. Bardzo proste do wykonania, wilgotne  i długo utrzymujące swą świeżość. Gdy banany za długo poleżą i pokryją się brązowymi plamkami to najlepszym sposobem na ich wykorzystanie jest takie właśnie bananowe ciasto.

Ciasto bananowe aromatyczne



Korzenne ciasto bananowe

  • 3 jajka
  • 125 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 bardzo dojrzałe średnie banany
  • sok z 1/2 cytryny
  • 100 g jasnego cukru muscovado
  • 250 g maki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczka mielonego kardamnu
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej
  • 125 g masła, rozpuszczonego
  • 100 g śmietany (creme fraiche)
  • garść orzechów włoskich (opcjonalnie)


Piekarnik nagrzewamy do 170 st C. Wykładamy dno tortownicy o średnicy 23 cm papierem do pieczenia.
Jajka ubijamy z cukrem i wanilią, aż masa będzie jasna i puszysta (ok 8-10 minut). Banany rozgniatamy w małej misce i mieszamy z sokiem z cytryny. Cukier muscovado, mąkę, proszek, do pieczenia, sodę, przyprawy i sól mieszamy w oddzielnej misce. Dodajemy stopniowo banany, rozpuszczone masło, creme fraiche, orzechy i suche składniki do ubitej masy jajecznej. Mieszamy kilka razy, aż masa będzie gładka.
Masę wylewamy do foremki i pieczemy ok 35-45 minut, aż wierzch będzie rumiany a brzegi będą lekko odstawać od foremki. Sprawdzamy patyczkiem.
Pozostawiamy w foremce przez 15 minut, po czym wyjmujemy na kratką.
Przepis z książki S. Johansen "Scandilicious baking"

Komentarze

  1. Wyglada smakowicie :), ale bym zjadła. Też mam fajny sposób na takie banany, a nawet dwa.
    pozdrawiam
    http://midnightmargaret.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak, ciasta bananowe pyszne są :) Twoje kusi ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale apetyczne ciasto! ; )
    Musi być bardzo aromatyczne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Musi być pyszne i aromatyczne, ma tyle cudownych przypraw !
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)



Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…