Przejdź do głównej zawartości

Babka czekoladowa

Babka czekoladowa ze starego austriackiego przepisu jest mocno czekoladowa, wilgotna i puszysta jednocześnie. Ponieważ jest to klasyczne ucierane ciasto przypomina nieco murzynka, choć jest od niego bardziej czekoladowe i wilgotniejsze. Dodałam do babki czekoladową polewę, która oczywiście zwiększyła dawkę czekolady w cieście, ale babka spokojnie obędzie się i bez niej posypana jedynie cukrem pudrem. Dla lubiących orzechy ich dodatek to dodatkowa atrakcja ale i bez nich babka jest smaczna.



Ucierana babka czekoladowa






 Babka czekoladowa


  • 4 jajka
  • 1 2/3 szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 1 szklanka mocnej, wystudzonej herbaty
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • 1/3 szklanki gorzkiego kakao
  • 1 szklanka orzechów włoskich lub laskowych, opcjonalnie



na polewę:

  • 75 g ciemnej czekolady
  • 75 ml śmietany kremówki (double cream)



Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, formę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy maką.
Masło i cukier ubijamy na puszystą masę, dodajemy po jednym żółtku, ciągle ubijając. Stopniowo dodajemy zimną herbatę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy bułkę tartą i orzechy. Delikatnie mieszamy, aż do połączenia składników.
Z białek ubijamy sztywną pianę. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Wlewamy do formy. Pieczemy ok 60 minut (po 50 minutach, dobrze jest sprawdzić ciasto patyczkiem). Po upieczeniu babkę zostawiamy w formie 15-20 minut, po czym wyjmujemy na kratkę i studzimy. Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy czekoladową polewą.
Śmietankę na polewę podgrzewamy w rondelku, aż będzie prawie gorąca dodajemy połamaną czekoladę i wyłączamy gaz. Mieszamy, aż do połączenia składników.


ucierana babka czekoladowa

Na podstawie przepisu, który podała bajaderka.

Komentarze

  1. Bardzo fajna baba Ci wyszła:) Zapraszam na konkurs na mym blogu: http://jedzismakuj.blogspot.com/2014/04/konkurs-cacao-decomorreno.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zdjęcia! I choć nie planowałam na tegoroczne Święta czekoladowej babki, to przyznam, że kusi. I to bardzo :)
    Rozumiem, że te 15-20minut babka ma spędzić w wyłączonym już piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Nie, babka ma spędzić 20 minut w foremce, ale poza piekarnikiem ;) ...a babkę polecam

      Usuń
    2. Aha, dziękuję! No i wpisuję na świąteczną listę :)

      Usuń
  3. Piękna jest ta babka! a ja jeszcze nie wiem, jaką upiekę na święta.
    Buziaki:*

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna jest ta babka ! A ja jeszcze nie wiem, jaką zrobię na święta. Buziaki :*

    OdpowiedzUsuń
  5. My maniacy babkowi zapisujemy przepis:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …