Przejdź do głównej zawartości

Naan

Chlebki naan to bardzo popularne pieczywo, które możemy spotkać nie tylko w kuchni indyjskiej. Chlebki z dzisiejszego przepisu bardzo przypominają podpłomyki , które w dzieciństwie miałam okazję wielokrotnie jeść i które uwielbiałam. Nic więc dziwnego, że choć placków było 16 nie udało się zostawić żadnego do zamrożenia, choć takie miałam plany. Placki zostały upieczone metodą dwustopniową, najpierw na suchej patelni a potem w piekarniku pod rozgrzaną górną grzałką, gdzie bardzo mocno napęczniały tworząc kieszonki charakterystyczne dla chlebków pita. Najlepsze jedzone na ciepło jako dodatek do curry, ale są tak pyszne, że zjada się je z apetytem i bez dodatków ;)





Naan

  • 450 g mąki chlebowej, plus dodatkowo do posypania
  • 275 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka drobnego cukru
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 1 łyżka oleju (najlepiej z orzeszków ziemnych)


Wszystkie suche składniki umieszczamy w dużej misce. Dodajemy olej i około 275 g wody (w zależności od jakości mąki dodajemy jej mniej lub więcej) i zagniatamy gładkie ciasto. Umieszczamy w naoliwionej misce, przykrywamy folią i umieszczamy w ciepłym miejscu na około 1 1/2 godziny, by ciasto podwoiło swą objętość.
Wyjmujemy wyrośnięte ciasto na umączony blat. Zagniatamy energicznie przez 2 do 3 minut, po czym z powrotem umieszczamy w ciepłym miejscu (w tej samej misce) do ponownego podwojenia objętości. Zagniatamy ponownie, po czym dzielimy na 16 porcji. Z każdej porcji kształtujemy kulę i rozwałkowujemy na kształt owalu o długości ok 18 cm i szerokości 10 cm.
Patelnię o grubym dnie rozgrzewamy a w międzyczasie nagrzewamy grilla w piekarniku (najwyższa temperatura) i przygotowujemy wilgotny, czysty ręcznik kuchenny. Na rozgrzaną, suchą patelnię kładziemy przygotowane placki i smażymy je z obu stron do momentu pojawienia się brązowych plamek. Zdejmujemy z patelni i natychmiast układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika, pilnując, by chlebek się nie spalił (najlepiej nie spuszczać z niego oka). Upieczone chlebki zawijamy w wilgotny ręcznik. Czynność powtarzamy z pozostałymi chlebkami. Podajemy ciepłe.
Chlebki można zamrozić.
Przepis z książki Simon Daley i Roshan Hirani "Indian Familly Cookbook"

Komentarze

  1. Dawno nie robiłam, właśnie mnie natchnęłaś - dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja robiłam takie chlebki jak mi zostało ciasta pierogowego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ech, domowe nigdy nie są takie dobre jak te pieczone w okraglym, glinianym piecu. Najbardziej smakują mi afganskie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …