Przejdź do głównej zawartości

Mazurek z marcepanem, migdałami i żurawiną

To mój pierwszy mazurek na blogu choć nie pierwszy wypiek o podobnych smakach. To właściwie krucha tarta z marcepanem i nadzieniem migdałowym, podobna do klasycznej tarty z migdałową masą - bakwell tart
Ten mazurek to bardzo moje smaki, bo lubię i marcepan i migdały a w otoczce kruchego ciasta i z dodatkiem żurawiny stanowi naprawdę bardzo pyszne ciasto i nie ograniczałabym go jedynie do wielkanocnych świąt. To wyśmienita całoroczna tarta.






Mazurek z marcepanem, migdałami i żurawiną



ciasto kruche:


  • 180 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 4 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli


masa:

  • 250 g marcepanu, startego na tarce
  • 200 g mielonych migdałów
  • 200 g masła, rozpuszczonego
  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • 100 g mąki
  • 150 g suszonej lub kandyzowanej żurawiny
  • kilka łyżek płatków migdałowych
  • cukier puder do posypania

Przygotowujemy ciasto kruche. Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy, aż ciasto zbije się w kulę (można tą czynność wykonać ręcznie na blacie). Ciasto wkładamy do foremki (u mnie o wymiarach 22 na 24 cm) i dokładnie wylepiamy dno i ścianki foremki na wysokość ok 4 cm. Foremkę z ciastem wkładamy na 15 minut do zamrażalnika lub na dłuższą chwilę do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 st C i pieczemy w nim spód ciasta przez ok 15 minut.
W międzyczasie przygotowujemy masę. Rozpuszczone masło, mielone migdały, jajka, cukier, mąkę i żurawinę umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na podpieczony spód wykładamy starty marcepan i wylewamy na niego migdałową masę. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do piekarnika i pieczemy (w 180 st C) ok 45 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.



Na podstawie przepisu z bloga Olgi Smile

Komentarze

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Sałatka z jajkami, selerem i ananasem

Sałatki z jajkami na bazie majonezu uwielbiam. Ta sałatka, z dodatkiem selera w zalewie i ananasa jest rewelacyjna. Dobór składników i proporcje są naprawdę doskonałe, przez co sałatka jest niezwykle smaczna. Ząbka czosnku nie czuć, więc 2 będą idealne. Z podanego poniżej przepisu, sałatki wychodzi niewiele(na zdjęciu jest 1/4 całości) więc proponuję składniki podwoić, chyba, że chcecie wypróbować smak. Gwarantuję, że bardzo szybko kupicie kolejny słoik marynowanego selera. Tak jak ja. Nie zapomnijcie o użyciu dobrego majonezu. Niesmaczny majonez potrafi skutecznie zepsuć smak każdej sałatki. Polecam a za przepis dziękuję Tomkowi



Przepis na sałatkę z jajkami, selerem i ananasem
3 jajka, ugotowane na twardo, pokrojone na duże kawałki1 mała puszka kukurydzy, odsączona1 słoik selera w zalewie, odcedzony, pokrojony na mniejsze paski4 plastry ananasa z puszki, pokrojone w kostkę2 ząbki czosnku, starte 2 łyżki dobrego majonezu(u mnie Winiary) sól i pieprz do smaku Kukurydzę, seler, ananasa mi…