Przejdź do głównej zawartości

Tort czekoladowy z rumem i orzechami

Tort czekoladowy z rumem i orzechami polubią miłośnicy czekolady i słodkości. Jak dla mnie ten tort był ciut za słodki, ale próbowałam go po dwóch innych kawałkach tortów i chyba byłam już przesłodzona więc moja opinia nie jest obiektywna. Jeden z degustatorów był nim jednak zachwycony a ponieważ był to rodowity Anglik, więc potwierdził tylko moją opinię o torcie, że jest on w bardzo angielskim stylu. Czekoladowy biszkopt nie sprawia żadnych kłopotów w wykonaniu i wyrósł naprawdę wysoki, bez problemu udało mi się go pokroić na 4 krążki. Masa z dwóch rodzajów czekolad nie jest zbyt wytrawna a rum jest jedynie nieznacznie wyczuwalny. Następnym razem dodałam bym jednak mniej cukru do syropu, a zamiast tego doprawiłabym go dodatkowymi łyżkami alkoholu.









Tort czekoladowy z rumem i orzechami



  • 120 g ciemnej czekolady (minimum 70 % ziarna kakaowego ), połamanej
  • 250 g masła, miękkiego
  • 250 g jasnego cukru brązowego miałkiego (soft light brown sugar)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 4 duże jajka
  • 250 g maki samorosnącej, przesianej (lub zwykłej plus łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli)
  • 80 g orzechów (dowolnych)


masa czekoladowa:

  •  250 g mlecznej czekolady (dobrej jakości), połamanej
  • 100 g ciemnej czekolady (min.70% ziarna kakaowego), połamanej
  • 250 g śmietanki do ubijania (double cream)
  • 1 łyżki ciemnego rumu


syrop rumowy:

  • 60 g cukru
  • 3 łyżki ciemnego rumu


Przygotowujemy masę czekoladową, najlepiej dzień wcześniej. Czekolady umieszczamy w misce. Śmietankę podgrzewamy w niewielkim rondelku do momentu, aż zaczną pojawiać się bąbelki przy brzegach, wlewamy śmietanę do miski z czekoladami i delikatnie mieszamy, aż masa czekoladowa będzie gładka. Dodajemy rum i mieszamy. Zostawiamy na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc, aż masa zgęstnieje.

Przygotowujemy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 190 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 20 cm.
Czekoladę rozpuszczamy w misce umieszczonej na rondelkiem z parujacą wodą. Lekko mieszamy i odstawiamy do lekkiego wystygnięcia.
Masło i cukier ubijamy do białości. Dodajemy ekstrakt z wanilii oraz po jednym jajku, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Dodajemy wystudzoną czekoladę i dobrze mieszamy, po czym dodajemy przesianą mąkę i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do foremki i pieczemy ok 35-40 minut (należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone - patyczek powinien być czysty).
Pozostawiamy w foremce przez 10 minut po czym wyjmujemy na kratkę i studzimy.
 Przygotowujemy syrop. Do niewielkiego rondelka wsypujemy cukier, dolewamy 125 ml wody i podgrzewamy na niewielkim ogniu mieszając, aż cukier się rozpuści. Podkręcamy gaz i gotujemy jeszcze 3-4 minuty, po czym zdejmujemy z ognia i mieszamy z rumem. Studzimy.

Czekoladowy biszkopt przecinamy na 4 części. Spód układamy na paterze i rozprowadzamy na nim część syropu (pędzelkiem), rozsmarowujemy cienką warstwę czekoladowej masy, po czym posypujemy niewielką ilością orzechów. Czynność powtarzamy z każdym krążkiem, oprócz ostatniego. Ostatni krążek smarujemy pozostałą masą i dekorujemy pozostałymi orzechami.




Przepis z ksążki "The Clandestine Cake Club Cookbook"

Komentarze

  1. Mogłabym dostać taki tort na urodziny<3

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada naprawde kuszaco... Poprosze kawaleczek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ewenko, cóż za doskonały tort! Mniam,mniam, smak idealny i wygląd cudny!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…