Kadahi chicken - stir fry po indyjsku

Kadahi chicken to bardzo szybka potrawa, którą przygotujemy w pół godziny - taki stir-fry w indyjskich smakach. Bardzo aromatyczna potrawa z dominującym kuminem, który kiedyś był dla mnie nie do zaakceptowania, dzisiaj to jedna z moich ulubionych przypraw. Zdjęcie potrawy zostało zrobione dość dawno, bo w czasie wakacji, ale od tego czasu powtarzałam już danie kilkakrotnie i gdy mam ochotę na szybkie indyjskie danie, to ta receptura jest niezastąpiona. Zazwyczaj podaję z ryżem i ogórkową raitą.

Kadahi chicken - stir fry po indyjsku





 Kadahi chicken - stir fry po indyjsku


  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki ziaren kuminu
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 1 zielona papryczka chilli, pozbawiona ziaren i drobno posiekana (dla lubiących bardzo ostro polecam ziarna zostawić)
  • 1 1/2 cm kawałek imbiru
  • 4 pomidory, drobno posiekane (można zastąpić pomidorami z puszki - wraz z sosem)
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1/2 łyżeczka kurkumy
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 500 g  piersi  lub mięsa z udek kurczaka
  • 1 zielona papryka, bez gniazd nasiennych, pokrojona w plastry |(na zdjęciu jest żółta, ale robiłam i z zieloną)
  • sok z połowy cytryny
  • ryż do podania

Na głębokiej patelni lub w woku podgrzewamy olej. Dodajemy ziarna kuminu i smażymy 10 sekund, po czym dodajemy cebulę. Smażymy mieszając prze 3-4 minuty do momentu, gdy cebula zacznie nabierać złotej barwy, po czym dodajemy zieloną papryczkę chilli, imbir, pomidory, garam masala, kurkumę i sól. Dobrze mieszamy i smażymy mieszając przez 5-6 minut.
Dodajemy kurczaka i zieloną paprykę, zmniejszamy gaz i smażymy na niewielkim gazie, od czasu do czasu mieszając przez 12-15 minut, aż kurczak będzie gotowy. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Podajemy natychmiast, z ryżem.
Przepis z książki Hohn Gregory-Smith "Mighty Spice Cookbook"

Komentarze