Przejdź do głównej zawartości

Kadahi chicken - stir fry po indyjsku

Kadahi chicken to bardzo szybka potrawa, którą przygotujemy w pół godziny - taki stir-fry w indyjskich smakach. Bardzo aromatyczna potrawa z dominującym kuminem, który kiedyś był dla mnie nie do zaakceptowania, dzisiaj to jedna z moich ulubionych przypraw. Zdjęcie potrawy zostało zrobione dość dawno, bo w czasie wakacji, ale od tego czasu powtarzałam już danie kilkakrotnie i gdy mam ochotę na szybkie indyjskie danie, to ta receptura jest niezastąpiona. Zazwyczaj podaję z ryżem i ogórkową raitą.

Kadahi chicken - stir fry po indyjsku





 Kadahi chicken - stir fry po indyjsku


  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki ziaren kuminu
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 1 zielona papryczka chilli, pozbawiona ziaren i drobno posiekana (dla lubiących bardzo ostro polecam ziarna zostawić)
  • 1 1/2 cm kawałek imbiru
  • 4 pomidory, drobno posiekane (można zastąpić pomidorami z puszki - wraz z sosem)
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1/2 łyżeczka kurkumy
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 500 g  piersi  lub mięsa z udek kurczaka
  • 1 zielona papryka, bez gniazd nasiennych, pokrojona w plastry |(na zdjęciu jest żółta, ale robiłam i z zieloną)
  • sok z połowy cytryny
  • ryż do podania

Na głębokiej patelni lub w woku podgrzewamy olej. Dodajemy ziarna kuminu i smażymy 10 sekund, po czym dodajemy cebulę. Smażymy mieszając prze 3-4 minuty do momentu, gdy cebula zacznie nabierać złotej barwy, po czym dodajemy zieloną papryczkę chilli, imbir, pomidory, garam masala, kurkumę i sól. Dobrze mieszamy i smażymy mieszając przez 5-6 minut.
Dodajemy kurczaka i zieloną paprykę, zmniejszamy gaz i smażymy na niewielkim gazie, od czasu do czasu mieszając przez 12-15 minut, aż kurczak będzie gotowy. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Podajemy natychmiast, z ryżem.
Przepis z książki Hohn Gregory-Smith "Mighty Spice Cookbook"

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …