Przejdź do głównej zawartości

Pasztet z wątróbki i pieczarek

Pasztet z wątróbki drobiowej oraz soczewicy wzbogacony pieczarkami. Nie zachwycił tuż po upieczeniu, był odrobinę za mało słony, ale z dnia na dzień stawał się coraz lepszy, widocznie przeszedł przyprawami i pomimo lekkiego niedosolenia był bardzo dobry w smaku. Ostatni kawałek zjadałam z prawdziwą przyjemnością a jednocześnie z żalem, że pasztet już się skończył. Pasztet nie jest suchy, łatwo daje się rozsmarować na kanapkach, ale da się również pokroić w plastry.






Pasztet z wątróbki i pieczarek



  • 400 g wątróbek drobiowych
  • 5 łyżek smalcu lub oleju
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 200 g niewielkich pieczarek, najlepiej brązowych, pokrojonych w plastry
  • 200g soczewicy czerwonej
  • 1 łyżka sproszkowanej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego lub ostrego chilli
  • 2 jajka
  • 75 g masła
  • sól i pieprz do smaku 


Soczewicę gotujemy w niewielkiej ilości osolonej wody ok 20 minut, aż powstanie puree. Odstawiamy.
Na patelni rozpuszczamy 3 łyżki tłuszczu i na niewielkim ogniu smażymy wyczyszczoną wątróbkę przez kilka minut, do momentu aż zmieni kolor. Wykładamy na talerzyk. Na oddzielnej patelni rozpuszczamy pozostały tłuszcz i smażymy na nim cebulę oraz pieczarki. Wątróbkę, soczewicę, usmażoną cebulę oraz prawie wszystkie pieczarki (zostawiamy około kilkunastu plastrów w całości) mielimy na gładką masę. Do masy dodajemy jajka, pozostawione w plastrach pieczarki, przyprawy oraz masło i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Wykładamy papierem do pieczenia lub folią niewielką foremkę keksową.
Masę przekładamy do przygotowanej foremki i pieczemy ok 40 minut.

Komentarze

  1. Ja już niedułgo będę piekła pasztet na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię. :) Choć nie wiem,czy będę piekła w tym roku.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …