Przejdź do głównej zawartości

Najprostszy gulasz wieprzowy

Tradycyjny, bardzo prosty gulasz wieprzowy z niewielką ilością przypraw. Miękkie, prawie rozpadające się mięso i bardzo smaczny sos, w tym przypadku dość ostry, bo pozwoliłam sobie dodać hot chilli. Dla uzyskania łagodniejszej wersji sosu można chilli ominąć. Gulasz można przyrządzić z łopatki, karkówki lub szynki. Ja lubię podawać go z różnymi rodzajami kasz lub z ziemniaczanym puree. Do takiego zestawu najlepiej smakuje konserwowy lub kiszony ogórek, ale z surówką z czerwonej kapusty (ze słoika, dodałam jedynie drobno pokrojoną cebulę, doprawiłam cukrem, pieprzem i odrobiną oliwy) też było bardzo smaczne.


Gulasz wieprzowy






Najprostszy gulasz wieprzowy


  • 2 łyżki smalcu lub innego tłuszczu
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 500 g mięsa wieprzowego, pokrojonego w niewielką kostkę (u mnie szynka)
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżka papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrego chilli w proszku
  • ok 500 ml wody
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego 
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 2 łyżki mąki

Tłuszcz rozgrzewamy na głębokiej patelni i dodajemy cebulę. Smażymy na średnim ogniu, pilnując by się nie przypaliła, dodajemy mięso i smażymy, do momentu, aż odparuje woda, a mięso lekko się zrumieni. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek i przyprawy i smażymy 30 sekund. Zalewamy wrzącą wodą, doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy gaz, dodajemy ziele i lista laurowego, przykrywamy i dusimy do miękkości mięsa ( ok 1 1/2 godziny). Pod koniec gotowania dodajemy suszoną bazylię. Mąkę rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do gulaszu, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy jeszcze ok 3 minut. Do sosu można dodać śmietany i posypać natką pietruszki.

Komentarze

  1. wygląda smacznie lubię gulasz:)

    OdpowiedzUsuń
  2. gulasz doskonały! myślę ,że w prostocie siła i ....smak rodzinnego domu:) Pozdrawiam wiosennie !

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …