Przejdź do głównej zawartości

Najprostszy gulasz wieprzowy

Tradycyjny, bardzo prosty gulasz wieprzowy z niewielką ilością przypraw. Miękkie, prawie rozpadające się mięso i bardzo smaczny sos, w tym przypadku dość ostry, bo pozwoliłam sobie dodać hot chilli. Dla uzyskania łagodniejszej wersji sosu można chilli ominąć. Gulasz można przyrządzić z łopatki, karkówki lub szynki. Ja lubię podawać go z różnymi rodzajami kasz lub z ziemniaczanym puree. Do takiego zestawu najlepiej smakuje konserwowy lub kiszony ogórek, ale z surówką z czerwonej kapusty (ze słoika, dodałam jedynie drobno pokrojoną cebulę, doprawiłam cukrem, pieprzem i odrobiną oliwy) też było bardzo smaczne.


Gulasz wieprzowy






Najprostszy gulasz wieprzowy


  • 2 łyżki smalcu lub innego tłuszczu
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 500 g mięsa wieprzowego, pokrojonego w niewielką kostkę (u mnie szynka)
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżka papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrego chilli w proszku
  • ok 500 ml wody
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego 
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 2 łyżki mąki

Tłuszcz rozgrzewamy na głębokiej patelni i dodajemy cebulę. Smażymy na średnim ogniu, pilnując by się nie przypaliła, dodajemy mięso i smażymy, do momentu, aż odparuje woda, a mięso lekko się zrumieni. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek i przyprawy i smażymy 30 sekund. Zalewamy wrzącą wodą, doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy gaz, dodajemy ziele i lista laurowego, przykrywamy i dusimy do miękkości mięsa ( ok 1 1/2 godziny). Pod koniec gotowania dodajemy suszoną bazylię. Mąkę rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do gulaszu, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy jeszcze ok 3 minut. Do sosu można dodać śmietany i posypać natką pietruszki.

Komentarze

  1. wygląda smacznie lubię gulasz:)

    OdpowiedzUsuń
  2. gulasz doskonały! myślę ,że w prostocie siła i ....smak rodzinnego domu:) Pozdrawiam wiosennie !

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…