Przejdź do głównej zawartości

Gugelhupf - austriacka babka drożdżowa

Gugelhupf to austriacka wersja drożdżowej babki. Niezbyt słodka,  z lekko cytrynowym aromatem, wypełniona rodzynkami i obtoczona płatkami migdałowymi może być doskonałą alternatywą dla  tradycyjnej babki piaskowej. Babka jest najlepsza tuż po upieczeniu, gdy jest jeszcze ciepła, wtedy istnieje poważne niebezpieczeństwo, że zostanie zjedzona natychmiast. Na drugi dzień jest wciąż smaczna i wilgotna idealna do zjedzenia z kubkiem mleka. Polecam również babkę drożdżową z rodzynkami lub bardzo łatwą i pyszną babkę piaskową.


Babka drożdżowa






Gugelhupf - austriacka babka drożdżowa



  • 50 g płatków migdałowych
  • 250 g masła
  • 80 g drobnego cukru
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • skórka starta z jednej cytryny
  • szczypta soli
  • 250 ml letniego mleka
  • 500 g mąki, przesianej
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 80 g rodzynek, obtoczonych w mące
  • cukier puder do posypania


Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Przygotowujemy foremkę na babkę, dokładnie smarujemy ją wewnątrz masłem i obsypujemy płatkami migdałowymi tak, aby się przylepiły do ścianek.
Masło ubijamy stopniowo dodając cukier. Dodajemy po 1 żółtku, starannie ubijając po każdym dodaniu, na koniec dodajemy całe jajko i również dokładnie ubijamy. Mieszamy ze startą cytrynową skórką, solą i odrobiną mąki, po czym dodajemy drożdże, mleko i całą, pozostałą mąkę. Zagniatamy ciasto (ręcznie lub mechanicznie) przez około 5 minut. Dodajemy rodzynki i mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki. Przykrywamy czystą, suchą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę (tak, aby zostało ok 2,5 do końca foremki)
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Pieczemy ok 50 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 120 st C i dopiekamy jeszcze ok 20 minut.
Wyjmujemy ciasto na kratkę i posypujemy cukrem pudrem, po czym przykrywamy ściereczką, do całkowitego wystudzenia. 
Przepis na bazie przepisu z książki "Tante Hertha's Viennese Kitchen"


Komentarze

  1. Wspaniala baba! Smacznych i radosnych Swiat!

    OdpowiedzUsuń
  2. MMM, drożdżowe są najlepsze! Piękna jest.
    Wesołego Alleluja Ewenko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie się prezentuje, zapisuję do wypróbowania na przyszły rok. A kto wie, może nie będę czekać do świąt? :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Sałatka z jajkami, selerem i ananasem

Sałatki z jajkami na bazie majonezu uwielbiam. Ta sałatka, z dodatkiem selera w zalewie i ananasa jest rewelacyjna. Dobór składników i proporcje są naprawdę doskonałe, przez co sałatka jest niezwykle smaczna. Ząbka czosnku nie czuć, więc 2 będą idealne. Z podanego poniżej przepisu, sałatki wychodzi niewiele(na zdjęciu jest 1/4 całości) więc proponuję składniki podwoić, chyba, że chcecie wypróbować smak. Gwarantuję, że bardzo szybko kupicie kolejny słoik marynowanego selera. Tak jak ja. Nie zapomnijcie o użyciu dobrego majonezu. Niesmaczny majonez potrafi skutecznie zepsuć smak każdej sałatki. Polecam a za przepis dziękuję Tomkowi



Przepis na sałatkę z jajkami, selerem i ananasem
3 jajka, ugotowane na twardo, pokrojone na duże kawałki1 mała puszka kukurydzy, odsączona1 słoik selera w zalewie, odcedzony, pokrojony na mniejsze paski4 plastry ananasa z puszki, pokrojone w kostkę2 ząbki czosnku, starte 2 łyżki dobrego majonezu(u mnie Winiary) sól i pieprz do smaku Kukurydzę, seler, ananasa mi…