Przejdź do głównej zawartości

Gugelhupf - austriacka babka drożdżowa

Gugelhupf to austriacka wersja drożdżowej babki. Niezbyt słodka,  z lekko cytrynowym aromatem, wypełniona rodzynkami i obtoczona płatkami migdałowymi może być doskonałą alternatywą dla  tradycyjnej babki piaskowej. Babka jest najlepsza tuż po upieczeniu, gdy jest jeszcze ciepła, wtedy istnieje poważne niebezpieczeństwo, że zostanie zjedzona natychmiast. Na drugi dzień jest wciąż smaczna i wilgotna idealna do zjedzenia z kubkiem mleka. Polecam również babkę drożdżową z rodzynkami lub bardzo łatwą i pyszną babkę piaskową.


Babka drożdżowa






Gugelhupf - austriacka babka drożdżowa



  • 50 g płatków migdałowych
  • 250 g masła
  • 80 g drobnego cukru
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • skórka starta z jednej cytryny
  • szczypta soli
  • 250 ml letniego mleka
  • 500 g mąki, przesianej
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 80 g rodzynek, obtoczonych w mące
  • cukier puder do posypania


Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Przygotowujemy foremkę na babkę, dokładnie smarujemy ją wewnątrz masłem i obsypujemy płatkami migdałowymi tak, aby się przylepiły do ścianek.
Masło ubijamy stopniowo dodając cukier. Dodajemy po 1 żółtku, starannie ubijając po każdym dodaniu, na koniec dodajemy całe jajko i również dokładnie ubijamy. Mieszamy ze startą cytrynową skórką, solą i odrobiną mąki, po czym dodajemy drożdże, mleko i całą, pozostałą mąkę. Zagniatamy ciasto (ręcznie lub mechanicznie) przez około 5 minut. Dodajemy rodzynki i mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki. Przykrywamy czystą, suchą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę (tak, aby zostało ok 2,5 do końca foremki)
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Pieczemy ok 50 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 120 st C i dopiekamy jeszcze ok 20 minut.
Wyjmujemy ciasto na kratkę i posypujemy cukrem pudrem, po czym przykrywamy ściereczką, do całkowitego wystudzenia. 
Przepis na bazie przepisu z książki "Tante Hertha's Viennese Kitchen"


Komentarze

  1. Wspaniala baba! Smacznych i radosnych Swiat!

    OdpowiedzUsuń
  2. MMM, drożdżowe są najlepsze! Piękna jest.
    Wesołego Alleluja Ewenko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie się prezentuje, zapisuję do wypróbowania na przyszły rok. A kto wie, może nie będę czekać do świąt? :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)



Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…