Puszysta babka piaskowa
- 150 g masła, miękkiego
 - 200 g cukru
 - 200 g mąki
 - 50 g skrobi kukurydzianej lub maki ziemniaczanej
 - 4 jajka
 - 3 łyżki mleka
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
 - cukier puder do posypania
 
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Foremkę na babkę dokładnie natłuszczamy.
Masło i cukier ucieramy na puch, kolejno dodajemy po 1 jajku dokładnie ucierając. Dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia, mleko i ekstrakt z wanilii. Mieszamy. Masę wykładamy do przygotowanej foremki. Pieczemy ok 40-50 minut (należy sprawdzić patyczkiem). Upieczone ciasto wykładamy na kratkę do wystudzenia. Posypujemy cukrem pudrem.

Uwielbiam babki wszelkiego rodzaju. A piaskowe najbardziej :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplo.
To tak jak i ja Majko - oprócz suchych oczywiście;)
UsuńPozdrowienia dla Ciebie :)
Lubię piaskowe babki a zwłaszcza w tym okresie przed świątecznym próbuje różne przepisy żeby mieć liste ciast na święta :)
OdpowiedzUsuńOj, ja też je lubię, nie tylko od święta ;)
UsuńJaka cudowna babka! Uwielbiam babki wilgotne. :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia
Dzięki Majanko, ja tylko wilgotne lubię :) Pozdrawiam
UsuńWłasnie zjadłam do kubka kawy kawałek tej "nocnej" babki. Jest pyszna! Dziękuję Eweno:)
OdpowiedzUsuńOjej, jakie tempo! Bardzo się cieszę, że babeczka posmakowała :)
Usuń