Przejdź do głównej zawartości

Puszysta babka piaskowa

Puszysta a jednocześnie wilgotna i bardzo smaczna babka piaskowa. Przygotowanie nie nastręcza żadnych problemów - masło, cukier i jajka muszą być dokładnie utarte. Lekko waniliowy i maślany smak sprawia, że babkę z przyjemnością się zjada. Idealna do herbaty.








Puszysta babka piaskowa



  • 150 g masła, miękkiego
  • 200 g cukru
  • 200 g mąki
  • 50 g skrobi kukurydzianej lub maki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • cukier puder do posypania



Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Foremkę na babkę dokładnie natłuszczamy.
Masło i cukier ucieramy na puch, kolejno dodajemy po 1 jajku dokładnie ucierając. Dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia, mleko i ekstrakt z wanilii. Mieszamy. Masę wykładamy do przygotowanej foremki. Pieczemy ok 40-50 minut (należy sprawdzić patyczkiem). Upieczone ciasto wykładamy na kratkę do wystudzenia. Posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

  1. Uwielbiam babki wszelkiego rodzaju. A piaskowe najbardziej :)

    Pozdrawiam cieplo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak i ja Majko - oprócz suchych oczywiście;)

      Pozdrowienia dla Ciebie :)

      Usuń
  2. Lubię piaskowe babki a zwłaszcza w tym okresie przed świątecznym próbuje różne przepisy żeby mieć liste ciast na święta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, ja też je lubię, nie tylko od święta ;)

      Usuń
  3. Jaka cudowna babka! Uwielbiam babki wilgotne. :)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Majanko, ja tylko wilgotne lubię :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. Własnie zjadłam do kubka kawy kawałek tej "nocnej" babki. Jest pyszna! Dziękuję Eweno:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, jakie tempo! Bardzo się cieszę, że babeczka posmakowała :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …