Polecam również inne pyszne śledzie:
Śledzie a la Milanówek
Śledzie z ziołami
Śledzie po kaszubsku
Śledzie aromatyczne w oleju
Śledzie z rodzynkami
Śledzie w cytrynowo-korzennej zalewie
Śledzie w miodzie i pomidorowym sosie
Śledzie z pieczarkami
- 6 płatów śledziowych
- 5 łyżek oleju
- 3 duże cebule, pokrojone w pół plastry
- 350 g pieczarek, pokrojone w plastry
- 3 łyżki passaty
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka cukru
- sól do smaku
- dużo świeżo zmielonego pieprzu
Płaty śledziowe namaczamy w wodzie (1-2 godziny).
Na patelni podgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy na niewielkim ogniu ok 5 minut, po czym dodajemy pieczarki i smażymy, aż z pieczarek wyparuje wodą i będą miękkie, dodajemy passatę, liścia laurowego, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem, chwilę jeszcze smażymy. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystudzenia. Śledzie kroimy w dzwonka i układamy w słoiku na przemian z pieczarkowym sosem. Odstawiamy do lodówki.
smaczny pomysł:)
OdpowiedzUsuńO, muszę wypróbować, bo bardzo lubię wszelkie śledziowe propozycje. :)
OdpowiedzUsuńLubię wszelkie śledziowe propozycje! Pysznie te śledzie wyglądają.:)
OdpowiedzUsuńTakich nie jadłam, a śledzie mogę jeść i jeść :)
OdpowiedzUsuń