Przejdź do głównej zawartości

Śledzie z pieczarkami

Śledzie z pieczarkami to kolejne śledzie, które mogłabym jeść i jeść. Bardzo smaczne z dość wyczuwalnym smakiem pieczarek chociaż zdominowanym przez intensywny smak śledzia. Śledzie z pieczarkami gotowe są praktycznie od zaraz, choć kilkugodzinne leżakowanie w lodówce dobrze im służą. Po 2 dniach jeszcze smaczniejsze - dłużej raczej nie poleżą są za smaczne.



Polecam również inne pyszne śledzie:

 Śledzie a la Milanówek
 Śledzie z ziołami
 Śledzie po kaszubsku
 Śledzie aromatyczne w oleju 
 Śledzie z rodzynkami 
 Śledzie w cytrynowo-korzennej zalewie
 Śledzie w miodzie i pomidorowym sosie 


 
 Śledzie z pieczarkami


  • 6 płatów śledziowych
  • 5 łyżek oleju
  • 3 duże cebule, pokrojone w pół plastry
  • 350 g pieczarek, pokrojone w plastry
  • 3 łyżki passaty
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól do smaku
  • dużo świeżo zmielonego pieprzu

Płaty śledziowe namaczamy w wodzie (1-2 godziny).
Na patelni podgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy na niewielkim ogniu ok 5 minut, po czym dodajemy pieczarki i smażymy, aż z pieczarek wyparuje wodą i będą miękkie, dodajemy passatę, liścia laurowego, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem, chwilę jeszcze smażymy. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystudzenia. Śledzie kroimy w dzwonka i układamy w słoiku na przemian z pieczarkowym sosem. Odstawiamy do lodówki.

Komentarze

  1. O, muszę wypróbować, bo bardzo lubię wszelkie śledziowe propozycje. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię wszelkie śledziowe propozycje! Pysznie te śledzie wyglądają.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takich nie jadłam, a śledzie mogę jeść i jeść :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)



Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…