Przejdź do głównej zawartości

Śledzie z pieczarkami

Śledzie z pieczarkami to kolejne śledzie, które mogłabym jeść i jeść. Bardzo smaczne z dość wyczuwalnym smakiem pieczarek chociaż zdominowanym przez intensywny smak śledzia. Śledzie z pieczarkami gotowe są praktycznie od zaraz, choć kilkugodzinne leżakowanie w lodówce dobrze im służą. Po 2 dniach jeszcze smaczniejsze - dłużej raczej nie poleżą są za smaczne.



Polecam również inne pyszne śledzie:

 Śledzie a la Milanówek
 Śledzie z ziołami
 Śledzie po kaszubsku
 Śledzie aromatyczne w oleju 
 Śledzie z rodzynkami 
 Śledzie w cytrynowo-korzennej zalewie
 Śledzie w miodzie i pomidorowym sosie 


 
 Śledzie z pieczarkami


  • 6 płatów śledziowych
  • 5 łyżek oleju
  • 3 duże cebule, pokrojone w pół plastry
  • 350 g pieczarek, pokrojone w plastry
  • 3 łyżki passaty
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól do smaku
  • dużo świeżo zmielonego pieprzu

Płaty śledziowe namaczamy w wodzie (1-2 godziny).
Na patelni podgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy na niewielkim ogniu ok 5 minut, po czym dodajemy pieczarki i smażymy, aż z pieczarek wyparuje wodą i będą miękkie, dodajemy passatę, liścia laurowego, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem, chwilę jeszcze smażymy. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystudzenia. Śledzie kroimy w dzwonka i układamy w słoiku na przemian z pieczarkowym sosem. Odstawiamy do lodówki.

Komentarze

  1. O, muszę wypróbować, bo bardzo lubię wszelkie śledziowe propozycje. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię wszelkie śledziowe propozycje! Pysznie te śledzie wyglądają.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takich nie jadłam, a śledzie mogę jeść i jeść :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Sałatka z jajkami, selerem i ananasem

Sałatki z jajkami na bazie majonezu uwielbiam. Ta sałatka, z dodatkiem selera w zalewie i ananasa jest rewelacyjna. Dobór składników i proporcje są naprawdę doskonałe, przez co sałatka jest niezwykle smaczna. Ząbka czosnku nie czuć, więc 2 będą idealne. Z podanego poniżej przepisu, sałatki wychodzi niewiele(na zdjęciu jest 1/4 całości) więc proponuję składniki podwoić, chyba, że chcecie wypróbować smak. Gwarantuję, że bardzo szybko kupicie kolejny słoik marynowanego selera. Tak jak ja. Nie zapomnijcie o użyciu dobrego majonezu. Niesmaczny majonez potrafi skutecznie zepsuć smak każdej sałatki. Polecam a za przepis dziękuję Tomkowi



Przepis na sałatkę z jajkami, selerem i ananasem
3 jajka, ugotowane na twardo, pokrojone na duże kawałki1 mała puszka kukurydzy, odsączona1 słoik selera w zalewie, odcedzony, pokrojony na mniejsze paski4 plastry ananasa z puszki, pokrojone w kostkę2 ząbki czosnku, starte 2 łyżki dobrego majonezu(u mnie Winiary) sól i pieprz do smaku Kukurydzę, seler, ananasa mi…