Śledzie z pieczarkami

Śledzie z pieczarkami to kolejne śledzie, które mogłabym jeść i jeść. Bardzo smaczne z dość wyczuwalnym smakiem pieczarek chociaż zdominowanym przez intensywny smak śledzia. Śledzie z pieczarkami gotowe są praktycznie od zaraz, choć kilkugodzinne leżakowanie w lodówce dobrze im służą. Po 2 dniach jeszcze smaczniejsze - dłużej raczej nie poleżą są za smaczne.



Polecam również inne pyszne śledzie:

 Śledzie a la Milanówek
 Śledzie z ziołami
 Śledzie po kaszubsku
 Śledzie aromatyczne w oleju 
 Śledzie z rodzynkami 
 Śledzie w cytrynowo-korzennej zalewie
 Śledzie w miodzie i pomidorowym sosie 


 
 Śledzie z pieczarkami


  • 6 płatów śledziowych
  • 5 łyżek oleju
  • 3 duże cebule, pokrojone w pół plastry
  • 350 g pieczarek, pokrojone w plastry
  • 3 łyżki passaty
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól do smaku
  • dużo świeżo zmielonego pieprzu

Płaty śledziowe namaczamy w wodzie (1-2 godziny).
Na patelni podgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy na niewielkim ogniu ok 5 minut, po czym dodajemy pieczarki i smażymy, aż z pieczarek wyparuje wodą i będą miękkie, dodajemy passatę, liścia laurowego, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem, chwilę jeszcze smażymy. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystudzenia. Śledzie kroimy w dzwonka i układamy w słoiku na przemian z pieczarkowym sosem. Odstawiamy do lodówki.

Komentarze

  1. O, muszę wypróbować, bo bardzo lubię wszelkie śledziowe propozycje. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię wszelkie śledziowe propozycje! Pysznie te śledzie wyglądają.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takich nie jadłam, a śledzie mogę jeść i jeść :)

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)