Przejdź do głównej zawartości

Ciasto z białą czekoladą i orzechami laskowymi (blondies)

Pyszne ciasto z białą czekoladą i orzechami laskowymi. Piekłam je dwa razy, za pierwszym razem za długo przetrzymałam w piekarniku i mocno było przesuszone (na szczęście nie spalone), ale pomimo tego, wzbudziło zachwyty i znikło natychmiast. Postanowiłam powtórzyć i tak samo szybko poszło, tym razem było bardziej wilgotne, z rozpływającymi się w ustach kawałkami białej czekolady i chrupiącymi orzechami. Bardzo smaczne ciasto nie tylko na co dzień.

Blondies - pysze ciasto z orzechami




Ciasto z białą czekoladą i orzechami laskowymi (blondies)



  • 50 g białej czekolady
  • 175 g drobnego cukru
  • 150 mąki samorosnącej (lub zwykłej plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 115 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 g orzechów laskowych uprażonych i posiekanych
  • 100 g białej czekolady, posiekanej


Foremkę o wymiarach 28 na 18 cm wykłądamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 st C.
Czekoladę rozpuszczamy w misce umieszczonej nad rondelkiem z parującą wodą, Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystudzenia,
Cukier, mąkę, proszek do pieczenia, jajka, masło i ekstakt z wanilii umieszczamy w misce i ubijamy przez kilka minut. Mieszamy z orzechami i rozpuszczoną czekoladą oraz połową posiekanej czekolady.
Masę wylewamy do przygotowanej foremki, posypujemy pozostałą posiekaną czekoladą i pieczemy ok 30-40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w foremce do wystudzenia. Kroimy na kwadraty.
Przepis na podstawie przepisu z książki Liz Herbert "Cakes"

Komentarze

  1. Na każdą chwilę dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Blondies jeszcze nie jadłam, ale zdecydowanie kusisz mnie tym przepisem: )

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam,smacznie wygląda! Nigdy nie jadłam blondies.
    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…