Przejdź do głównej zawartości

Muffiny marchewkowo - pomarańczowe

Muffiny marchewkowo - pomarańczowe to jedne z najlepszych muffin jakie jadłam. Puszyste a jednocześnie sprężyste, bardzo wilgotne, słodkie i mocno pomarańczowe. Zdrowe, bo z dodatkiem marchewki, jeszcze zdrowsze, gdy zamiast mąki zwykłej damy mąkę pełnoziarnistą. Muffiny marchewkowo-pomarańczowe bardzo długo zachowują swą świeżość, chociaż trudno będzie zostawić choć jedną na drugi dzień. Pyszne, z lekko dosładzającym je pomarańczowym lukrem, idealne na śniadanie, deser, w plener czy na urodzinowe przyjęcie dla dzieci. Bardzo polecam.

Zdrowe muffiny z marchewki o smaku pomarańczowym



Muffiny marchewkowo - pomarańczowe


  • 225 g mąki pełnoziarnistej (ja użyłam zwykłej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 115 g drobnego cukru
  • 150 g marchewki, startej na drobnej tarce
  • 80 g masła, rozpuszczonego (w oryginalnym przepisie margaryny)
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajko, roztrzepane
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii


lukier pomarańczowy

  • 115 g cukru pudru, przesianego
  • 1 łyżka soku z pomarańczy


Foremkę na 12 muffin wykładamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 180 st C.
Mąkę, proszek do pieczenia i sodę umieszczamy w misce. Mieszamy z cukrem.
Robimy wgłębienie w środku suchych składników i dodajemy marchewkę, rozpuszczone masło, jogurt, jajko, skórkę z pomarańczy i ekstrakt z wanilii. Mieszamy szybko, niedbale, tak aby składniki były tylko mniej więcej połączone.
Masę przekładamy do foremki i pieczemy ok 25-30 minut. Przenosimy na kratkę i studzimy.
Przygotowujemy lukier, cukier puder umieszczamy w niewielkim naczyniu, dodajemy łyżkę (lub więcej) soku z pomarańczy i mieszamy tak, aby powstał gładki, dający się łatwo rozprowadzić lukier. Lukrem smarujemy wierzch muffinek i pozostawiamy do zastygnięcia.


Zdrowe muffinki z marchewką o pomarańczowym smaku

Przepis z książki Liz Herbert "Cakes"

Komentarze

  1. zrobiłam kiedyś wersje z samymi pomarańczami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne połączenie smaków, nie dziwię się, że tak smakowały. :) Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)



Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…