Przejdź do głównej zawartości

Muffiny marchewkowo - pomarańczowe

Muffiny marchewkowo - pomarańczowe to jedne z najlepszych muffin jakie jadłam. Puszyste a jednocześnie sprężyste, bardzo wilgotne, słodkie i mocno pomarańczowe. Zdrowe, bo z dodatkiem marchewki, jeszcze zdrowsze, gdy zamiast mąki zwykłej damy mąkę pełnoziarnistą. Muffiny marchewkowo-pomarańczowe bardzo długo zachowują swą świeżość, chociaż trudno będzie zostawić choć jedną na drugi dzień. Pyszne, z lekko dosładzającym je pomarańczowym lukrem, idealne na śniadanie, deser, w plener czy na urodzinowe przyjęcie dla dzieci. Bardzo polecam.

Zdrowe muffiny z marchewki o smaku pomarańczowym



Muffiny marchewkowo - pomarańczowe


  • 225 g mąki pełnoziarnistej (ja użyłam zwykłej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 115 g drobnego cukru
  • 150 g marchewki, startej na drobnej tarce
  • 80 g masła, rozpuszczonego (w oryginalnym przepisie margaryny)
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajko, roztrzepane
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii


lukier pomarańczowy

  • 115 g cukru pudru, przesianego
  • 1 łyżka soku z pomarańczy


Foremkę na 12 muffin wykładamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 180 st C.
Mąkę, proszek do pieczenia i sodę umieszczamy w misce. Mieszamy z cukrem.
Robimy wgłębienie w środku suchych składników i dodajemy marchewkę, rozpuszczone masło, jogurt, jajko, skórkę z pomarańczy i ekstrakt z wanilii. Mieszamy szybko, niedbale, tak aby składniki były tylko mniej więcej połączone.
Masę przekładamy do foremki i pieczemy ok 25-30 minut. Przenosimy na kratkę i studzimy.
Przygotowujemy lukier, cukier puder umieszczamy w niewielkim naczyniu, dodajemy łyżkę (lub więcej) soku z pomarańczy i mieszamy tak, aby powstał gładki, dający się łatwo rozprowadzić lukier. Lukrem smarujemy wierzch muffinek i pozostawiamy do zastygnięcia.


Zdrowe muffinki z marchewką o pomarańczowym smaku

Przepis z książki Liz Herbert "Cakes"

Komentarze

  1. zrobiłam kiedyś wersje z samymi pomarańczami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne połączenie smaków, nie dziwię się, że tak smakowały. :) Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …