Przejdź do głównej zawartości

Łatwe curry ze Sri Lanki

Bardzo łatwe i zaskakująco dobre curry ze Sri Lanki. Przygotowanie nie nastręcza problemów. Jest w nim stosunkowo niewiele przypraw jak na curry a świeży korzeń imbiru jest tu zastąpiony imbirem w proszku. Spodziewałam się więc nieco uboższej smakowo wersji curry, ale nic z tych rzeczy - curry jest naprawdę aromatyczne i jak zwykle pyszne. Polecam i zachęcam do wypróbowania. Kuchnia indyjska jest naprawdę pyszna.

Curry z kurczaka bardzo łatwe



 Łatwe curry ze Sri Lanki


  • 2 łyżki przyprawy curry
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1-3 łyżeczki chilli w proszku
  • 4 piersi kurczaka, pokrojone na kawałki
  • olej roślinny
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 200 ml wody
  • pęczek szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
  • mały pęczek świeżej kolendry
  • sól i świeżo mielony pieprz 


Rozgrzewamy głęboką patelnię, dodajemy proszek curry, garam masala, cynamon, imbir i chilli, prażymy cały czas mieszając, 2-3 minuty, aż z przypraw zacznie wydobywać się aromat. Pierś kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem. Do przypraw w patelni dodajemy olej ( łyżkę mniej więcej) i zwiększamy gaz. Dodajemy kurczaka i smażymy 2-3 minuty, mieszając kurczaka od czasu do czasu, aby był zrumieniony ze wszystkich stron.
Dodajemy mleczko kokosowe wraz z wodą i gotujemy kilka minut lub do momentu, aż kurczak będzie gotowy. Dodajemy pokrojony szczypiorek oraz posiekany ząbek czosnku i podgotowujemy jeszcze kilka minut na niewielkim ogniu. Doprawiamy solą i cukrem. Posypujemy świeżą kolendrą. Podajemy z ryżem.


Curry z kurczaka bardzo łatwe

Przepis z książki Lorraine Pascale "Fast, fresh and easy food"

Komentarze

  1. curry to pyszne danie i można je robić na tyyyle sposobów :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)



Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…