Przejdź do głównej zawartości

Naleśniki z serem mascarpone

Naleśniki z serem mascarpone są bez dwóch zdań pyszne. Nadzienie z sera, choć przyznam kaloryczne, jest bardzo lekkie w konsystencji, delikatne w smaku, słodkie - ale słodkość ta jest zrównoważona kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki, który z serem łączy się znakomicie. Przez dodanie rumu naleśniki stają się niemal wykwintne. Ser mascarpone w połączeniu z jajecznym koglem moglem to jedna z najlepszych kompozycji smakowych i jednocześnie jedno z najlepszych naleśnikowych farszów. Polecam.




Naleśniki z serem mascarpone (przepis na 6 naleśników)


  • konfitura lub dżem z czarnej porzeczki

naleśniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła, rozpuszczonego

Żółtka i oba cukru ucieramy do białości, mieszamy dokładnie z serem i rumem(opcjonalnie). Przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki.
Z podanych składników na naleśniki przygotowujemy ciasto naleśnikowe, ubijając wszystko w wysokim naczyniu. Odstawiamy na pół godziny, po czym smażymy naleśniki. Na każdy naleśnik nakładamy czubatą łyżkę nadzienia i łyżeczkę konfitury, dowolnie zwijamy. ewentualnie posypujemy cukrem pudrem i podajemy ozdobione plasterkiem cytryny.


Komentarze

  1. zjadłabym takie pyszne naleśniki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja trochę boję się surowych jajek, choć brzmi pysznie :( Może spróbuję zrobić nadzienie tylko z mascarpone, cukrem i dżemem...

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe naleśniki! : )
    Już czuję jak rozpływają się w ustach. *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. naleśniki jak marzenie! wyglądają tak delikatnie, a mascarpone dodaje im jeszcze tej hmmm...subtelności :) takie mam wrażenie i jestem pewna, że smakują idealnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają naprawdę kusząco. Jeszcze nigdy nie robiłam naleśników z mascarpone, ale widzę, że musi się to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …