Przejdź do głównej zawartości

Ryż z papryką i zielonym groszkiem

Jednogarnkowe potrawy dość często goszczą na moim stole. Są łatwe w przygotowaniu, szybkie i często możemy wykorzystać do niech resztki produktów zalegających w lodówce. Są więc dodatkowo bardzo ekonomiczne. Świetnie nadają się również jako lunch do pracy. Ryż z papryką i zielonym groszkiem to jedna z bardziej udanych kombinacji jednogarnkowych potwierdzająca tylko, że prosta potrawa z tak zwanych resztek wcale nie musi być bez smaku.




Ryż z papryką i zielonym groszkiem



  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 papryczka chilli, posiekana
  • małe pęto kiełbasy, pokrojonej w kostkę
  • kilka plastrów boczku, pokrojonych w kostkę
  • 6 pieczarek, pokrojonych w większe kawałki
  • 1 papryka żółta, pokrojona w kostkę
  • 1 szklanka suchego ryżu
  • 1/2 szklanki zielonego, mrożonego groszku
  • 1 litr wody lub rosołku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku 


Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy, aż stanie się szklista. Dodajemy papryczkę chilli, kiełbasę, boczek, smażymy do momentu, aż kiełbasa i boczek będą zrumienione, dodajemy pieczarki i paprykę, smażymy kolejne 5 minut. Dodajemy ryż, krótko podsmażamy. Całość zalewamy wodą lub rosołkiem. Gotujemy do miękkości ryżu, ale tak, by nie był rozgotowany, pod koniec gotowania dodajemy mrożony groszek. Doprawiamy solą i pieprzem, podajemy posypane szczypiorkiem

Komentarze

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)