Przejdź do głównej zawartości

Tort z musem z białej czekolady

Tort z musem z białej czekolady pełnił z powodzeniem rolę tortu urodzinowego. Czekoladowe blaty bez mąki są wilgotne, dość ciężkie, przypominające w konsystencji brownies. Masa to pyszny mus z białej czekolady. Wierzch przykryty jest polewą z białej czekolady i śmietanki udekorowany wiórkami z czekolady.




Tort z musem z białej czekolady


  • 225 g ciemnej czekolady
  • 9 dużych jajek
  • 150 g drobnego cukru (caster sugar)
  • 125 g masła, plus dodatkowo do natłuszczenia
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 400 g białej czekolady
  • 300 ml śmietany kremówki (double cream)
  • mleczna lub ciemna czekolada do dekoracji


Piekarnik nagrzewamy do 190 st C. Natłuszczamy tortownicę o wymiarach 20 cm, dno wykładamy papierem do pieczenia.
Ciemną czekoladę rozpuszczamy w misce umieszczonej nad rondelkiem z parującą wodą. Odstawiamy, aby lekko ostygła.

W międzyczasie 5 żółtek i cukier ucieramy w misce umieszczonej nad rondelkiem z parującą wodą, aż masa będzie gęsta i kremowa. Dodajemy po trochu masła i ubijamy, aż całość będzie gładka. Zdejmujemy z ognia, dodajemy czekoladę i ubijamy.
Białka z 5 jajek ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z czekoladowo-jajeczną masą. Wylewamy do przygotowanej foremki i mocno uderzamy tortownicą o blat, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Pieczemy przez 50-55 minut, w połowie pieczenia, przykrywamy folią, by zapobiec nadmiernemu przypieczeniu. Pozostawiamy do wystudzenia w foremce przez godzinę.

Przygotowujemy mus czekoladowy. Żelatynę wsypujemy do miseczki i zalewamy 2 łyżkami wody. Pozostawiamy na 10 minut.
225 g białej czekolady rozpuszczamy w misce umieszczonej nad rondelkiem z parującą wodą. Lekko studzimy. Pozostałe 4 żółtka mieszamy z rozpuszczoną białą czekoladą, a potem ze 150 ml śmietanki. Żelatynę rozpuszczamy umieszczając miseczkę nad rondelkiem z parującą wodą.
Pozostałe 4 białka ubijamy na sztywno. Żelatynę mieszamy z czekoladową mieszankę. Dodajemy stopniowo białka i delikatnie mieszamy.

Ciasto czekoladowe dzielimy na pół (gdyby bardzo opadło, trzeba tak przeciąć ciasto, by spód był grubszy). Tortownicę po upieczonym cieście wykładamy papierem do pieczenia (spód i boki), brzydszą połowę ciasta wkładamy do foremki i lekko ją ugniatamy. Wylewamy na to mus z białej czekolady i chłodzimy przez 30 minut. Pozostałe czekoladowe ciasto wykładamy na mus i schładzamy przez noc.

Przygotowujemy polewą. Pozostałą białą czekoladę umieszczamy w misce z pozostałą śmietaną i rozpuszczamy w misce umieszczonej nad rondelkiem z parującą wodą, aż masa będzie gładka. Lekko studzimy, po czym ubijamy mieszankę, aż zgęstnieje. Delikatnie wyjmujemy ciasto z tortownicy, zdejmujemy papier, umieszczamy na paterze lub talerzu i wylewamy na wierzch polewę, schładzamy. Dekorujemy wiórkami z czekolady.



Przepis z książki "Great Cakes" wydawnictwa  Good Housekeeping

Komentarze

  1. ale bym zjadła takie rewelacja mniam:d

    OdpowiedzUsuń
  2. Tort - marzenie .;)I biała czekolada!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ cudownie wygląda ten torcik! Zapraszam do mnie http://chocofields.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Nieźle wygląda . Wykorzystam pomysł na masę do tortu dla męża. Mam nadzieję , że mi wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda delikatnie i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …