Tort dacquoise z orzechami i daktylami

Bezy były od zawsze moimi ulubionymi słodyczami. Nic dziwnego, że i wszystkie bezowe desery uwielbiam. Tort dacquise z orzechami i daktylami to nie tylko beza, to również pyszny krem na bazie bitej śmietany i kajmaku, kolejnych składników które bardzo lubię. Delikatny, słodki, z bakaliami, bardzo smaczny tort bezowy. Polecam.

Tort bezowy z masą kajamakową i bakaliami


Miłośnikom bezowych deserów polecam również: 
ciasto bezowo - truskawkowe
pavlovą z malinami
pavlovą z jagodami
pavlovą z brązowym cukrem i owocem granatu


Tort dacquoise z orzechami i daktylami



Bezowe blaty:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 300 g drobnego cukru
  • 2 łyżki cukru demarara
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 8 suszonych daktyli, drobno pokrojonych


Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietanki kremówki (użyłam double cream)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 150 g masy kajmakowej z puszki (użyłam domowego dulce de leche)
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych
  • 10 daktyli, posiekanych

  • cukier puder do posypania
  • kilka daktyli i orzechów włoskich do ozdoby

Przygotowujemy bezę (najlepiej zrobić to dzień wcześniej):
Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy 2 okręgi o średnicy 23 cm (obrysowałam dno tortownicy).
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę, dodajemy stopniowo oba cukry, cały czas ubijając, aż powstanie błyszcząca, sztywna piana. Dodajemy ocet winny i miksujemy. Mieszamy z daktylami.
Masę bezową wykładamy na zaznaczone okręgi i wyrównujemy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 5 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 140 st C i pieczemy bezę przez 90 minut. Wyłączamy piekarnik, uchylamy lekko drzwiczki i suszymy bezę przez kilka godzin lub przez całą noc.

Przygotowujemy masę:
Schłodzony serek mieszamy z masą kajmakową na gładką masę. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder. Ubitą śmietanę dodajemy do sera mascarpone i delikatnie mieszamy szpatułką. Dodajemy orzechy i daktyle, delikatnie mieszamy.
Na paterze kładziemy jeden z bezowych blatów, wykładamy na niego masę i przykrywamy drugim blatem. Posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy daktylami i orzechami.


Tort bezowy z masą kamakową i bakaliami

Korzystałam z przepisu znalezionego u Doroty

Komentarze

  1. wygląda obłędnie, nie mogę się na patrzeć:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny i pyszny, uwielbiam ten tort ! :) U mnie (www.dolcementemacchiata.blogspot.com) też go znajdziesz :P

    OdpowiedzUsuń
  3. O taaak, zjadłabym taką bezę<3

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały tort . :) Moja mama lubi takie torty więc napewno zapisze sobie przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Obledny! Cale wieki nie jadlam juz bezowego tortu...

    Pozdrawiam cieplo.

    OdpowiedzUsuń
  6. Od lat marzę o jego zrobieniu, tylko jakoś sie go boję ;)
    Piękny jest!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Marzę od lat o zrobieniu tego tortu. Jest piękny !
    Może kiedyś się odważę. Pozdrówki :)

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)