piątek, 18 kwietnia 2014

Gugelhupf - austriacka babka drożdżowa

Gugelhupf to austriacka wersja drożdżowej babki. Niezbyt słodka,  z lekko cytrynowym aromatem, wypełniona rodzynkami i obtoczona płatkami migdałowymi może być doskonałą alternatywą dla  tradycyjnej babki piaskowej. Babka jest najlepsza tuż po upieczeniu, gdy jest jeszcze ciepła, wtedy istnieje poważne niebezpieczeństwo, że zostanie zjedzona natychmiast. Na drugi dzień jest wciąż smaczna i wilgotna idealna do zjedzenia z kubkiem mleka. Polecam również babkę drożdżową z rodzynkami lub bardzo łatwą i pyszną babkę piaskową.


Babka drożdżowa






Gugelhupf - austriacka babka drożdżowa



  • 50 g płatków migdałowych
  • 250 g masła
  • 80 g drobnego cukru
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • skórka starta z jednej cytryny
  • szczypta soli
  • 250 ml letniego mleka
  • 500 g mąki, przesianej
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 80 g rodzynek, obtoczonych w mące
  • cukier puder do posypania


Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Przygotowujemy foremkę na babkę, dokładnie smarujemy ją wewnątrz masłem i obsypujemy płatkami migdałowymi tak, aby się przylepiły do ścianek.
Masło ubijamy stopniowo dodając cukier. Dodajemy po 1 żółtku, starannie ubijając po każdym dodaniu, na koniec dodajemy całe jajko i również dokładnie ubijamy. Mieszamy ze startą cytrynową skórką, solą i odrobiną mąki, po czym dodajemy drożdże, mleko i całą, pozostałą mąkę. Zagniatamy ciasto (ręcznie lub mechanicznie) przez około 5 minut. Dodajemy rodzynki i mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki. Przykrywamy czystą, suchą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę (tak, aby zostało ok 2,5 do końca foremki)
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Pieczemy ok 50 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 120 st C i dopiekamy jeszcze ok 20 minut.
Wyjmujemy ciasto na kratkę i posypujemy cukrem pudrem, po czym przykrywamy ściereczką, do całkowitego wystudzenia. 
Przepis na bazie przepisu z książki "Tante Hertha's Viennese Kitchen"


3 komentarze:

  1. Wspaniala baba! Smacznych i radosnych Swiat!

    OdpowiedzUsuń
  2. MMM, drożdżowe są najlepsze! Piękna jest.
    Wesołego Alleluja Ewenko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie się prezentuje, zapisuję do wypróbowania na przyszły rok. A kto wie, może nie będę czekać do świąt? :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)