niedziela, 13 kwietnia 2014

Babka czekoladowa

Babka czekoladowa ze starego austriackiego przepisu jest mocno czekoladowa, wilgotna i puszysta jednocześnie. Ponieważ jest to klasyczne ucierane ciasto przypomina nieco murzynka, choć jest od niego bardziej czekoladowe i wilgotniejsze. Dodałam do babki czekoladową polewę, która oczywiście zwiększyła dawkę czekolady w cieście, ale babka spokojnie obędzie się i bez niej posypana jedynie cukrem pudrem. Dla lubiących orzechy ich dodatek to dodatkowa atrakcja ale i bez nich babka jest smaczna.



Ucierana babka czekoladowa






 Babka czekoladowa


  • 4 jajka
  • 1 2/3 szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 1 szklanka mocnej, wystudzonej herbaty
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • 1/3 szklanki gorzkiego kakao
  • 1 szklanka orzechów włoskich lub laskowych, opcjonalnie



na polewę:

  • 75 g ciemnej czekolady
  • 75 ml śmietany kremówki (double cream)



Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, formę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy maką.
Masło i cukier ubijamy na puszystą masę, dodajemy po jednym żółtku, ciągle ubijając. Stopniowo dodajemy zimną herbatę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy bułkę tartą i orzechy. Delikatnie mieszamy, aż do połączenia składników.
Z białek ubijamy sztywną pianę. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Wlewamy do formy. Pieczemy ok 60 minut (po 50 minutach, dobrze jest sprawdzić ciasto patyczkiem). Po upieczeniu babkę zostawiamy w formie 15-20 minut, po czym wyjmujemy na kratkę i studzimy. Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy czekoladową polewą.
Śmietankę na polewę podgrzewamy w rondelku, aż będzie prawie gorąca dodajemy połamaną czekoladę i wyłączamy gaz. Mieszamy, aż do połączenia składników.


ucierana babka czekoladowa

Na podstawie przepisu, który podała bajaderka.

9 komentarzy:

  1. Bardzo fajna baba Ci wyszła:) Zapraszam na konkurs na mym blogu: http://jedzismakuj.blogspot.com/2014/04/konkurs-cacao-decomorreno.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zdjęcia! I choć nie planowałam na tegoroczne Święta czekoladowej babki, to przyznam, że kusi. I to bardzo :)
    Rozumiem, że te 15-20minut babka ma spędzić w wyłączonym już piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Nie, babka ma spędzić 20 minut w foremce, ale poza piekarnikiem ;) ...a babkę polecam

      Usuń
    2. Aha, dziękuję! No i wpisuję na świąteczną listę :)

      Usuń
  3. Piękna jest ta babka! a ja jeszcze nie wiem, jaką upiekę na święta.
    Buziaki:*

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna jest ta babka ! A ja jeszcze nie wiem, jaką zrobię na święta. Buziaki :*

    OdpowiedzUsuń
  5. My maniacy babkowi zapisujemy przepis:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie za duzo cukru te 12/3?

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)