piątek, 9 maja 2014

Risotto pieczarkowe

Jedna z najprostszych i najszybszych potraw, bo do takich należy risotto, gości u mnie dość często. Dzisiaj sposób na pieczarki - w kremowym, maślanym ryżu smakują bardzo dobrze. Risotto pieczarkowe będzie szybkim i nieskomplikowanym obiadem lub kolacją. Pamiętajmy tylko o zastosowaniu specjalnego ryżu do risotto i stopniowym dolewaniu rosołku.





Risotto pieczarkowe



  • 175 g ryżu arborio
  • 3 łyżki masła
  • 1 cebula, posiekana
  • 200 g pieczarek
  • 900 ml rosołku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 3-4 łyżki startego sera Grana Padano lub Parmesanu
  • sól i dużo świeżo zmielonego pieprzu


1 łyżkę masła rozpuszczamy na głębokiej patelni i smażymy cebulę, aż będzie miękka. Dodajemy ryż i dalej smażymy, aż ryż stanie się przezroczysty. Dodajemy około szklanki rosołku i gotujemy na niewielkim gazie, aż ryż wchłonie płyn. Dodajemy kolejną porcję rosołku i czynność tę powtarzamy, aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż (ok 20 minut) W międzyczasie na pozostałym maśle smażymy obrane i pokrojone pieczarki i dodajemy je do ryżu razem z ostatnią porcją rosołku. Dodajemy starty ser i pietruszkę, dosalamy, jeśli będzie niewystarczająco słone i doprawiamy pieprzem. Podajemy natychmiast z dodatkowymi wiórkami sera Grana Padano.

6 komentarzy:

  1. Pysznie. Bardzo lubię risotto. Dziś też robiłam na obiad, ale z kurczaczkiem.
    Miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam kiedyś risotto i wziełam dokładkę takie pyszne było :D

    OdpowiedzUsuń
  3. A gdzie biale wino? ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobiłam z ryżem jasminowym zamiast arborio i tez swietnie wyszło
    do tego micha zielonej sałaty

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)