Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z sierpień, 2014

Migdałowe ciasto z owocami

Ciasto, które znikało w błyskawicznym tempie. Z pysznym biszkoptem z dodatkiem mielonych migdałów i zatopionymi w nim owocami. Ja dodałam jabłko, borówki amerykańskie i rodzynki, ale w zależności od sezonu, można owoce wymieniać. Sam biszkopt jest chyba najlepszą częścią ciasta, bo jak wszystkie biszkopty z dodatkiem mielonych migdałów jest pyszny. Polecam.





Migdałowe ciasto z owocami


250 g masła, miękkiego200 g drobnego cukru50 g mielonych migdałów3 jajka1 łyżeczka mielonego cynamonu250 maki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 średnie jabłko, pokrojone w kostkę150 g borówki amerykańskiej60 g rodzynek30 g cukru demerara


Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 23 cm.
Masło i cukier ucieramy do białości. Dodajemy mielone migdały i mieszamy.
Dodajemy stopniowo po 1 jajku , dobrze ucierając po każdym dodaniu.
Dodajemy mąkę, cynamon i proszek do pieczenia, mieszamy. Dodajemy jabłka, borówki i rodzynki. Mieszamy.
Masę przekładamy…

Beef Madras

Bardzo popularne curry - beef Madras. Jak każde curry - pyszne! Wołowina wymaga nieco dłuższego gotowania, ale wołowina gotowana w mieszance indyjskich przypraw to przysłowiowe "niebo w gębie", więc warto trochę poczekać. Najlepsza podana z aromatycznym ryżem i dowolną raitą






Beef Madras


2,5 cm laska cynamonu10 strąków zielonego kardamonu8 goździków10 ziaren pieprzu2 łyżeczki ziaren kuminu1 łyżka ziaren kolendry3-6 suszonych czerwonych papryczek chilli (dałam 1 łyżeczkę pokruszonych chilli)5 łyżeczek oleju roślinnego1 cebula, pokrojona w plastry1/2 łyżeczki kurkumy1-11/4 łyżeczki garam masalasól, do smaku500 g wołowiny, pokrojonej w kostkę20 g korzeń imbiru,7 ząbków czosnku2 pomidory1-5  zielonych papryczek chilli, nakłutych widelcem, opcjonalnie4 łyżki śmietany do zupy (single cream)garść, pokrojonej, świeżej kolendry
Wszystkie przyprawy i suszoną chilli ucieramy w moździerzu na proszek.
Podgrzewamy olej dodajemy cebulę i smażymy do zrumienienia. Dodajemy przyprawy, sól i odr…

Ciasto z jabłkami i mocno cynamonową kruszonką

Bardzo proste ciasto z jabłkami. Jabłka uprzednio lekko podgotowujemy w słodkiej wodzie, przez co ciasto nabiera dodatkowej wilgotności. Ciasto pokochają wielbiciele cynamonu, wierzch - brązowa kruszonka, jest bowiem bardzo mocno cynamonowy. Mięciutkie ciasto, kawałki jabłek i chrupiąca, cynamonowa kruszonka bardzo ze sobą współgrają. Smaczne, wilgotne ciasto z owocami - idealne do herbaty lub kawy.





Ciasto z jabłkami i mocno cynamonową kruszonką


3 średnie jabłka (450 g)1 łyżka drobnego cukru60 ml wody185 g masła, miękkiego165 g drobnego cukru2 jajka225 g mąki samorosnącej (lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)180 ml mleka
kruszonka:

110 g mąki3 łyżki mielonego cynamonu60 g masła, posiekanego 75 g miałkiego brązowego cukru2 łyżki wody

Przygotowujemy kruszonkę. Mąkę i cynamon mieszamy, dodajemy masło i łączymy palcami z mąką i cynamonem, dodajemy cukier a potem taką ilość wody, by można było łatwo uformować kulę. Zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do zamrażaln…

Ziemniaki pieczone z kurkumą i pieprzem kajeńskim

Ziemniaki posypane mieszanką z kurkumy, czosnku i pieprzu kajeńskiego. Upieczone, miękkie w środku, z lekko chrupiącą skórką. Pyszne. Nie tylko jako dodatek do obiadu, ale również jako samodzielna przekąska zjedzona na przykład na kolację np z naturalnym jogurtem jako dipem.





Ziemniaki pieczone z kurkumą i pieprzem kajeńskim


600 g młodych ziemniaków, ze skórką, umytych2 łyżeczki oleju 1/2 łyżeczki kurkumy1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego1 ząbek czosnku, zmiażdżony
Ziemniaki kroimy na połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości ziemniaków, przekładamy do dużej miski. Dodajemy olej i pozostałe składniki, dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 st C, ziemniaki wykładamy na blachę i pieczemy ok 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie.



Raita z mango

Bardzo oryginalna i niezwykła surówka - raita z mango. Lekko słodka z intensywnym smakiem mango i kokosa a jednocześnie słona i ostra. Harmonizuje idealnie z wszelkimi daniami kuchni indyjskiej. Uprażone ziarna gorczycy można pominąć, choć ich smak jest dość ciekawy. Z lekką obawą podchodziłam do tej raity, ale  była ona całkowicie nieuzasadniona - raita z mango jest nie tylko orzeźwiająca, niecodzienna, zdrowa, ale i bardzo smaczna.




Raita z mango


2 małe mango400g jogurtu 2 łyżki wiórków kokosowych1 1/2 łyżeczki cukru, lub do smakusól, do smakugarść świeżej kolendry1 łyżeczka oleju1/2 łyżeczka ziaren gorczycy1/4 łyżeczki sproszkowanego chilli


Mango kroimy w kostkę (obieramy ze skórki, nacinamy głęboko, aż do pestki, coś na kształt kratki, wtedy bardzo łatwo jest oderwać kawałki mango).
Jogurt, wiórki kokosowe i cukier przekładamy do miski i mieszamy. Dodajemy mango i sok z niego, solimy i dodajemy posiekaną kolendrę.
Olej podgrzewamy i wsypujemy ziarna gorczycy, smażymy do momentu, aż …

Tiramisu

Słynny włoski deser  - tiramisu. Połączenie biszkoptów, sera mascarpone i kawy. Robiłam już wcześniej ten deser, bardziej pracochłonną wersję z uprzednio upieczonym biszkoptem. Tym razem użyłam gotowych biszkoptów, szybciej i jednakowo smacznie. Nasączone kawą biszkopty zanurzone w kremie z sera mascarpone i bitej śmietany smakują obłędnie! Choć miseczka na 4 porcje, to byłabym chyba skłonna zjeść w całości. Pycha!





Tiramisu


300 ml zimnej, mocnej kawy, najlepiej espresso6 łyżek likieru Amaretto2 średnie jajka, oddzielone żółtka od białek3 łyżki drobnego cukru250 g sera mascarpone250 ml śmietany double cream (można zastąpić kremówką), ubitejokoło 30 biszkoptów paluszków (ja zużyłam 24, ilość zależna od użytego naczynia)kakao do posypania

Kawę wlewamy do dużej miski, dodajemy 3 łyżki Amaretto i mieszamy.
Żółtka ubijamy z cukrem w innej misce, przez około 5 minut do białości. Dodajemy mascarpone i ubijamy dokładnie. Delikatnie łączymy z ubitą śmietaną.
Ubijamy białka w trzeciej misce. Szybk…

Aromatyczna marchewka z groszkiem

Lubię bardzo tradycyjnąmarchewkę z groszkiem. Dzisiaj jednak jej całkowicie inna wersja. Bardzo egzotyczna, bardzo aromatyczna, indyjska i niezwykle pyszna! Podałam ją do mięsnego curry i komponowała się z sosem znakomicie, ale sama w sobie była również bardzo smaczna. Podany przepis jest dla dwóch osób i wydaje się jej być sporo, ale przyznaję, że zanim wyłożyłam ją na talerze nie mogłam się oprzeć, by nie wyjadać jej prosto z patelni. Polecam.




Aromatyczna marchewka z groszkiem


3 łyżki oleju2 średnie cebule, drobno posiekane1 zielona (u mnie czerwona), drobno posiekana1 ząbek czosnku, drobno posiekany1 cm korzeń imbiru, drobno posiekany1/4 łyżeczki sproszkowanej kolendry1 łyżeczka sproszkowanego kuminu1/4 łyżeczki sproszkowanego chili1/2 łyżeczki ziaren kuminu1 mały pomidor, pokrojony150 g mrożonego lub świeżego zielonego groszku75 g marchewki pokrojonej w kostkę

Podgrzewamy olej i dodajemy cebulę. Smażymy ją na bardzo małym ogniu ok 25 minut . Dodajemy groszek, chilli, czosnek i imbir…

Najprostszy pilaf

Ten pięknie wyglądający, intensywnie żółty ryż to pilaf. Bardzo prosty, bardzo aromatyczny dodatek do wszelkich indyjskich curry. To nie mój pierwszy pilaf. Na blogu jest już ich kilka, wszystkie bardzo smaczne i aromatyczne. Lista składników nie jest zbyt długa jak na indyjską kuchnię, ale wrażenia smakowe, jak zwykle z najwyższej półki. Nie polecam zastępować ziaren kuminu mielonym kuminem. Natrafienie na uprażone ziarno kuminu podczas konsumpcji to przysłowiowe "niebo w gębie". Polecam.



Polecam również: Pilaf z marchewką i groszkiem Ryż z kurczakiem po indyjsku,
Pilaw warzywny wg Gordona,  Pilaf z Kaszmiru

Najprostszy pilaf


220 g ryżu basmati, dobrze wypłukanego2 łyżki ghee lub 1 łyżka masła i 2 łyżki oleju roślinnego1 czubata łyżeczka ziaren kuminu10 cm laska cynamonu1 liść laurowy4 strąki zielonego kardamonu4 goździki1 mała cebula, pokrojona w plastry1/2 łyżeczki kurkumysól, do smaku

Ryż przekładamy do dużej miski, zalewamy wodą i pozostawiamy do namoczenia. Podgrzewamy …

Letnia tarta z owocami

Letnia tarta z owocami. Kruchy spód, potem angielski sponge a w nim lekko zatopione owoce. Dla miłośników kruchego ciasta i owoców. Bardzo prosty i smaczny wypiek na lato. Tarta doskonała na letni wyjazd w plener.





Letnia tarta z owocami



ciasto kruche:
250 g maki125 g masła, zimnego, pokrojonego w kostki85 g drobnego cukru trzcinowego1 jajko
biszkopt:

45 g masła w temperaturze pokojowej80 g drobnego cukru trzcinowego1 jajko1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia90 g mąki
nadzienie:

200 g nektarynek, pokrojonych w plasterkigarść jagódgarść malin3 łyżki dżemu z moreli, do posmarowania, opcjonalnie



Piekarnik nagrzewamy do 160 st C
Przygotowujemy ciasto kruche.
Mąkę, masło i cukier, mieszamy, aż powstanie kruszonka, dodajemy jajko, łączymy razem w gładką kulę. Przekładamy na lekko umączony blat i rozwałkowujemy na grubość ok 3-4 mm i wykładamy do foremki na tartę o wymiarach 23 cm.
Masło i cukier przeznaczone na biszkopt ucieramy, dodajemy jajko i proszek do pieczenia, dalej ubijamy. Dodajemy mąk…