Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z lipiec, 2011

Krajanka z bananami i cynamonową kruszonką

Krajanka z bananami i cynamonową kruszonką to niesamowicie proste i niesamowicie pyszne ciasto. Przyzwyczajona do tego, że banany na ciasto trzeba zgnieść, zrobiłam to, zanim doczytałam, że tym razem potrzebne są banany w plastrach. Nie sądzę jednak, by w jakimś stopniu wpłynęło to na smak całości, może uczyniło ciasto jedynie bardziej wilgotnym, co zazwyczaj jest plusem. Krajankę zjada się błyskawicznie. Słodka, cynamonowa kruszonka zatopiona w rozgniecionych bananach sprawiają, że od ciasta trudno się oderwać a o małym kawałku na drugi dzień można jedynie pomarzyć. Polecam.



Krajanka z bananami i cynamonową kruszonką

Kruszonka:
55 g cukru trzcinowego30 g maki1/2 łyżeczki mielonego cynamonu30 g solonego masła(u mnie zwykłe)
Ciasto:
45 g miękkiego solonego masła ( u mnie zwykłe)75 g cukru trzcinowego1 duże jajko1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii75 ml mleka110 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia3 średnie (lub 2 duże) banany, pokrojone na plastry ( u mnie zgniecione)
Piekarnik nastawiamy na…

Omlet z serem chesire i papryczką chilli

Jeśli lubicie jajka i lubicie potrawy na ostro, to ten omlet z serem chesire i papryczką chilli na pewno Wam posmakuje. Ostry za sprawą chilli, doprawiony dodatkowo słonym serem cheshire i pieprzem. Ser cheshire, który ja osobiście uwielbiam można zastąpić dowolnym słonym serem.


Omlet z serem chesire i papryczką chilli
2 jajka1 łyżka oleju 30 g sera cheshire, lub innego słonego sera1 łyżeczka posiekanej papryczki chillisól i pieprz
Jajka rozbijamy w miseczce, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Olej rozgrzewamy w patelni i wylewamy jajka. Gdy zaczną się ścinać dodajemy pokruszony ser i papryczkę chilli. Chwilę smażymy, podważamy połowę łopatką i przykrywamy nią drugą połowę. Zdejmujemy z patelni i podajemy natychmiast.

Tarta cytrynowa

To moje drugie podejście do cytrynowej tarty. Pierwsze była całkowitą porażką. Bo co może wyjść z kremu, gdzie na prawie identyczne proporcje jak w poniższym przepisie jest tylko 50 g cukru? Nie dało się go zjeść. Tym razem uważniej sprawdziłam ilość cukru, przeglądając przepisy. Krem w tej tarcie cytrynowej jest bardzo dobry. Słodki, cytrynowy, w smaku przypominający sernik. Ciasto kruche jest mięciutkie i bardzo smaczne. Dla lubiących kremy, tarta cytrynowa to ciasto ideał. Dużo kremu w delikatniej, kruchej otoczce. Polecam.



Tarta cytrynowa
185 g(1 1/4 szklanki) mąki40 g(1/4 szklanki) cukru pudru30 g (1/3 szklanki) mielonych migdałów125 g zimnego masła, pokrojonego1 żółtko
masa cytrynowa:
1 łyżka startej skórki cytrynowej125 ml ( 1/2 szklanki) soku z cytryny5 jajek165 g (3/4 szklanki)drobnego cukru250 ml (1 szklanka) śmietanki kremówki(u mnie 48% double cream)
Mąkę, cukier puder, mielone migdały i masło łączymy (mikserem lub palcami). Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Owijamy w foli…

Szybkie i łatwe ciasto z malinami i syropem cytrynowym

Mega wilgotne, mocno cytrynowe ciasto z malinami. To rewelacyjne ciasto! Kombinacja smaków maliny i cytryn to przysłowiowy strzał w dziesiątkę. Bajecznie proste i szybkie, do zrobienia nawet dla początkujących. Nasączone słodko - kwaśnym syropem ciasto jest naprawdę pyszne! Gdyby nie to, że ograniczam mocno spożywanie słodyczy, zjadłabym całą blaszkę w pojedynkę. Bardzo polecam!
Przepis z "Sainsbury's Magazine", August 2011


Przepis na ciasto z malinami i syropem cytrynowym
3 duże jajka200 g drobnego cukru175 g mąki samorosnącej( lub zwykłej plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli)1 łyżeczka proszku do pieczenia200 g bardzo miękkiego masłaszczypta cynamonu150 g malin Na syrop:
100 g cukruskórka i sok z 2 cytryn
Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Lekko natłuszczamy kwadratową foremkę o wymiarach 20 cm i wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki, oprócz malin mieszamy. Maliny umieszczamy w misce z masą i bardzo delikatnie mieszamy. Przekładamy do foremki…

Krajanka z płatków owsianych i malin (raspberry flapjack)

Wiem, jestem monotematyczna, a w dodatku to jeszcze nie koniec wypieków z dodatkiem malin. Tym razem owocowa wersja bardzo popularnej w UK krajanki flapjack. Nie jest tak słodka jak wersje sklepowe, dostępne niemalże wszędzie, a maliny nadają jej dodatkowo świeżości. Batoniki z płatków owsianych i malin są nie tylko pyszne, ale i zdrowe.
Przepis z książki "The fairtrade everyday cookbook"


Krajanka z płatków owsianych i malin (raspberry flapjack)
125 g malin250 g masła, pokrojonego, plus dodatkowo do natłuszczania1 łyżka złotego syropu lub miodu1 łyżeczka sody1 łyżeczka proszku do pieczenia250 g płatków owsianych200 g mąki100 g wiórek kokosowych100 g brązowego cukru
Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremką o wymiarach 16 na 25 cm(u mnie 20 na 20cm).
Maliny rozgniatamy w małej misce.
Masło i złoty syrop rozpuszczamy w rondelku. Posypujemy sodą i mieszamy, aż masa się spieni.
Pozostałe składniki umieszczamy w dużej misce i tworzymy z…

Ciasto z malinami i czekoladą

Maliny zagościły u mnie na dobre, więc znowu coś z malinami. Tym razem maliny z czekoladą. Proste i szybkie ciasto, ale te dwa dodatkowe składniki sprawiają, że nie można się od niego oderwać. Składniki na ciasto z malinami i czekoladą są na małą blaszkę, więc nie ma niebezpieczeństwa spożycia zbyt wielu kalorii, choć jest niebezpieczeństwo zjedzenia całej blaszki w pojedynkę...;)



Ciasto z malinami i czekoladą
125 g masła2 jajka125 g brązowego cukru100 g maki samorosnącej (lub zwykłej plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli)50 g mielonych migdałów100 g malin50 g groszków czekoladowych (lub posiekanej czekolady)
Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową blaszkę o wymiarach 18 cm.
Masło topimy w rondelku i studzimy. Cukier ubijamy z jajkami do białości. Dodajemy mąkę, mielone migdały i roztopione masło. Mieszamy. Dodajemy maliny i groszki czekoladowe. Delikatnie mieszamy.
Przekładamy do blaszki i pieczemy ok 25 minut.

Chleb żytni drożdżowy

To mój pierwszy żytni chleb...na drożdżach.  Jest zupełnie inny niż żytnie chleby na zakwasie. Mniej sprężysty, bardziej zbity. Ten żytni chleb jest lekko słodki, z delikatnym posmakiem kminku. Mnie osobiście smakował, ale wiem, że nie wszyscy są amatorami takiego rodzaju chlebów. Najlepszy oczywiście świeży, z masłem, ewentualnie z serem.



Przepis na chleb żytni drożdżowy
225 g mąki żytniej pełnoziarnistej, plus dodatkowo do posypania225 g mąki chlebowej1 1/2 łyżeczki soli1 1/2 łyżeczki drożdży instant1 1/2 łyżeczki kminku2 łyżki cukru trzcinowego z melasą(molasses sugar)325-350 ml ciepłej wody


Mąki mieszamy w dużej misce, dodajemy sól, drożdże i kminek. Cukier z molasą rozdrabniamy w palcach nad miską, aby nie było grudek. Dodajemy wodę. Mieszamy. Kontynuujemy zagniatanie hakiem lub przenosimy na omączony blat i zagniatamy gładkie ciasto (ok 8 minut). Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoi objętość (ok 1 godz).
Natłuszczamy blachę. Ciasto ponownie zagniatamy przez kilka …

Domowe lody cappuccino

Czy ktoś ma ochotę na filiżankę lodów cappuccino? Myślę, że wielu z Was chętnie zamiast filiżanki gorącej kawy, uroczyłoby się takimi kawowymi gałkami. To co, że takie lody są bardziej kaloryczne, ale są przy tym tak przyjemnie chłodne i smaczne, że od czasu do czasu na taką zamianę moglibyśmy sobie pozwolić i nie tylko wtedy, gdy na dworze gorąco. Lody cappuccino mają przyjemny zapach i są bardzo kawowe. Przygotowywanie ich to czysta przyjemność, tyle aromatu unosi się w trakcie;) Dla smakoszy kawy - ideał!



Przepis na domowe lody cappuccino
150 ml pełnego mleka450 ml śmietanki kremówki(whipping lub double cream)4 łyżki świeżej, drobno zmielonej kawy3 duże żółtka 100 g drobnego cukru
Mleko i śmietanę wlewamy do rondelka o grubym dnie, dodajemy kawę, doprowadzamy prawie do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Zaparzamy przez 5 minut, po czym przesiewamy przez papierowy filtr lub gęste sitko.
Żółtka i cukier umieszczamy w dużej misce i ubijamy do białości, powoli dodajemy do mlecznej mieszanki, …

Omlet z karmelizowaną cebulką i serem Red Leicester (wg Sophie Dahl)

To od tego przepisu, znalezionego w książce "Miss Dahl's voluptuous delights" Sophie Dahl, zaczęła się moja przygoda z omletami. Przepis i zamieszczone zdjęcie zrobiły swoje, omlet po prostu musiałam usmażyć. Omlet z karmelizowaną cebulką i serem bardzo mi posmakował, więc nie dość, że na stałe wszedł do mojego śniadaniowego repertuaru, to jeszcze zainspirował mnie do próbowanie z innymi farszami. Moja wersja jest minimalnie odchudzona(zmniejszyłam o połowę ilość sera), ale równie apetyczna i smaczna. Polecam



Omlet z karmelizowaną cebulką i serem Red Leicester -przepis na jedna porcję

1/2 małej cebuli czerwonej, pokrojonejolej2 jajkasól i pieprz50 g sera Red Leicester(u mnie 25 g) - można zastąpić innym ostrym i twardym serem np cheddarem
Cebulę podsmażamy na łyżce rozgrzanego oleju, około 5 minut. Wyjmujemy z patelni i odstawiamy.
Jajka roztrzepujemy i przyprawiamy, lekko rozgrzewamy patelnię, dodajemy odrobinę oleju i wlewamy jajka. Gdy jajka zaczną się ścinać posypujem…