Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z listopad, 2011

Brownies podwójnie czekoladowe

Do umieszczenia przepisu na to brownies podwójnie czekoladowe zostałam przynaglona przez jedną z jego konsumentek, która koniecznie postanowiła je upiec samodzielnie. W trakcie spisywania zauważyłam, że niedokładnie przeczytałam przepis i zrobiłam je nieco inaczej. Brownies było jednak tak pyszne, że postanowiłam tą zmienioną wersję umieścić, a zrobienia oryginalnej wersji już się nie mogę doczekać, bo brzmi bardzo interesująco. Tymczasem polecam to jedno z pyszniejszych brownies. Wszystkim którzy je konsumowali, a było ich sporo, bardzo smakowało.



Przepis na brownies podwójnie czekoladowe
250 g masła, plus dodatkowo do natłuszczenia250 g deserowej czekolady(plain, min 50% kakao)100 g białej czekolady, w kawałkach4 jajka175 g jasnego cukru muscovado1 łyżeczka ekstraktu z wanilii75 g mąki, przesianej1/4 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka kakao, przesianego100 g orzechów pecan (można zastąpić orzechami włoskimi)szczypta soli Piekarnik nastawiamy na 200 st C. Natłuszczamy i wykładamy pap…

Łatwe ciasto marmurkowe z polewą z białej czekolady

Marmurkowe ciasto z polewą z białej czekolady to bardzo proste, ucierane, łaciate ciasto. Łączy dwa smaki. Czekoladowy i waniliowy. Polewa z białej czekolady, to przysłowiowa kropka nad i. W okresie jesienno-zimowym idealne do niedzielnej, popołudniowej herbaty.




Przepis na łatwe ciasto marmurkowe z polewą z białej czekolady
225 g masła, bardzo miękkiego225 g cukru1 łyżeczka esencji waniliowej225 g mąki samorosnacej (lub zwykłej plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli)4 duże jajka3 łyżki kakao2 łyżki mleka, o temp. pokojowej
100 g czekolady białej25 g masła
Piekarnik nastawiamy na 180 st C
Miękkie masło, cukier, wanilię, mąkę i jajka wkładamy do miski i ubijmy do białości. Połowę przekładamy do innej miski. Do pozostałej połowy dodajemy przesiane kakao i mleko, mieszamy do połączenia składników.
Oba ciasta wkładamy łyżką na przemian do przygotowanej foremki. Po czym patyczkiem tworzymy esy- floresy. Pieczemy ok 1 godziny. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do wystud…

Brownies z orzechami i żurawiną

Brownies.Na przykład takie jak dzisiejsze brownies z orzechami i żurawiną. Nie trzeba o nich dużo pisać. Koniecznie trzeba spróbować. A kto spróbuje już raz, ten najpewniej nie poprzestanie. Tak jak ja. Mogłabym je piec i piec. Bo łatwe, szybkie i pyszne. Pod ręką mam zawsze kilka tabliczek ciemnej czekolady. Na wypadek, gdyby przyszła mi ochota na coś ekstremalnie czekoladowego i pysznego. Dodatek orzechów włoskich i żurawiny sprawia, że z trudem przychodzi nam poprzestanie na jednym kawałku.



Przepis na brownies z orzechami i żurawiną

180 g masła, miękkiego200 g ciemnej czekolady3 duże jajka1 łyżeczka ekstraktu z wanilii250 g drobnego cukru115 g mąkiszczypta soli100 g orzechów włoskich50 g suszonej żurawiny
 Piekarnik nastawiamy na 180 st, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremkę o wymiarach 23 na 23 cm. Masło i czekoladę rozpuszczamy w rondelku o grubym dnie. W misce ubijamy jajka z cukrem i ekstraktem wanilii. Lekko ostudzoną czekoladę dodajemy do masy jajecznej. Do…

Potrawka z kurczaka

Potrawka z kurczaka to kolejna zmora mojego dzieciństwa. Może byłam niejadkiem, a może od tej jakże pysznej i prostej polskiej potrawy odstraszały mnie pływające w sosie kawałki skóry i trafiająca się czasami kość? Dzisiaj w mojej potrawce na próżno by szukać skóry czy jakichś innych niemiłych niespodzianek. Dbam, by mięso było starannie oddzielone od skóry i kości. I gdy decyduję się na rosół gotowany na udach, wiadomo, że na drugie będzie potrawka. Mięciutkie kurze mięso w delikatnym,  maślanym sosie, muśniętym delikatnie przyprawą curry.
Przepis dodaję do akcji Gotujemy po polsku, której patronuje zPierwszegoTłoczenia


Przepis na potrawkę z kurczaka

2 udka kurze ugotowane, z rosołu1 ugotowana marchewka, z rosołuziele angielskieliść laurowy2 łyżki maki2 łyżki masłaśmietana1 -2 łyżeczki przyprawy currysól i pieprz 1 łyżka wazowa rosołu, plus woda
Ugotowane mięso(najlepiej z rosołu) oddzielamy od kości, zalewamy niewielką ilością wody i 1 łyżką wazową rosołu. Dodajemy pokrojoną, ugotowan…

Makaron z kapustą i mielonym mięsem - danie z Polesia

To danie, z tradycyjnej kuchni polskiej, konkretnie z Polesia, to coś pomiędzy łazankami a pierogami z mięsem. Makaron z kapustą i mielonym mięsem to danie szybkie, podzielne i takie, które z powodzeniem możemy zostawić na kolejny dzień, bo odgrzewane zyskuje na smaku. Jak dla mnie, miłośniczki wszystkiego, co z kapustą - bardzo dobre.
Przepis z książeczki A. Stradeckiej "Polubić kapustę" dodaję do akcji Gotujemy po polsku, której patronuje serwis zPierwszegoTłoczenia.pl

A w Mikserze Kulinarnym możecie przeczytać krótki  wywiad  ze mną:)



Przepis na makaron z kapustą i mielonym mięsem
500 mięsa mielonego, wołowo-wieprzowego(dałam wołowe)mała główka białej kapusty(u mnie 500 g)1 duża cebula400 g makaronu rurki lub kolanka2 łyżki smalcusól, pieprz, majeranek
Kapustę szatkujemy i kładziemy partiami na rozgrzaną na patelni łyżkę smalcu. Smażymy, mieszając. Jeśli kapusta trochę się przyrumieni, nie pogorszy to smaku potrawy. Na pozostałym tłuszczu smażymy mięso z posiekaną cebulą, …

Zupa ogórkowa

Ogórkowa to jedna z moich ulubionych zup. Gotuję ją jednak bardzo rzadko. Przeważnie na kostkach rosołowych, choć zupa ogórkowa ugotowana na kurczaku lub jakimś innym mięsku, na pewno zyskuje na smaku. Zupa ogórkowa musi być koniecznie z dodatkiem masła, zieleniny i kleksa śmietany. Tutaj w Anglii dodaję creme frache lub single cream, które nigdy w zupie się nie ważą. W przypadku śmietany kwaśnej trzeba ją wcześniej rozprowadzić w kubku z kilkoma łyżkami ugotowanej już zupy i w całości wlać do garnka.

Przepis na tę bardzo polską zupę, dodaję do tegorocznej edycji Gotujemy po polsku, którą przygotowuje blog Kuchnia Ireny i Andrzeja a patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl




Przepis na zupę ogórkową

4-5 dużych ogórków kiszonych, starte na tarce2 marchewki, starte na tarce4 ziemniaki, pokrojone w kostkę1 pietruszkakawałek selerakawałek poracebula2 łyżki masła1 kostka rosołowa1 łyżka mąki sól i pieprz do smakuziele angielskie i liść laurowy zielona pietruszka lub koperekśmietana(nie kwa…

Jesienne muffiny z orzechami, jabłkiem i czekoladą

To miały być muffiny bananowe. Składniki były odmierzone i wymieszane. Zostało tylko zmiażdżyć banany, ale ponieważ okazało się, że były aż nadto dojrzałe, żeby nie powiedzieć spleśniałe, poszły do kosza, a z przygotowanych składników trzeba było szybko coś stworzyć(goście zaglądali mi przez ramię;)) Na tym nie koniec jednak komplikacji z tymi muffinkami. Tuż po włożeniu ich do piekarnika, gdy miałam zamiar spisać składniki, przypomniałam sobie, że zapomniałam o jajku. Ciasto bardzo ładnie odchodziło od papilotek, a wymieszanie z jajkiem i ponowne przygotowanie foremek zajęło mi sekundy;) Grunt, to nie zrażać się przeciwnościami. Muffinki z orzechami, jabłkiem i czekoladą poszły wszystkie.



Przepis na jesienne muffiny z orzechami, jabłkiem i czekoladą
275 g mąki175 g brązowego cukru1 jajko1 łyżeczka sody1/2 szklanki oleju1/2 szklanki mleka1 jabłkogarść orzechów włoskich50 g posiekanej ciemnej czekolady
Piekarnik nastawiamy na 200 st C i przygotowujemy foremkę na 12 muffin(smarujemy lub w…

Ciasteczka maślano-migdałowe z orzechami laskowymi

Rzadko robię ciastka, ale po upieczeniu takich pysznych ciasteczek maślano-migdałowych jak dzisiaj prezentowane, postanawiam, że koniecznie muszę to zmienić. Mocno maślane, delikatnie waniliowe, kruche, z lekko chrupiącymi laskowymi orzechami. Naprawdę trudno się od nich oderwać. Polecam.



Ciasteczka maślano-migdałowe z orzechami laskowymi
150 g masła100 g drobnego cukru100 g mąki1/2 laski vanilii, ziarna, dałam 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii100 g mielonych migdałów50 g orzechów laskowych, lekko zmiażdzonych
Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Masło z cukrem ucieramy, aż będzie gładkie i dobrze połączone. Dodajemy mąkę, ziarna z wanilii( lub ekstrakt), migdały i dobrze mieszamy. Dodajemy orzechy i mieszamy.
Masę dzielimy na 12-14 części i formujemy kulki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia(pamiętajmy, by nie leżały zbyt blisko siebie). Pieczemy ok 15 minut, do złotego koloru. Pozostawiamy do ostygnięcia kilka minut.
Przepis z książki Sophie Wright "Home at 7 di…