Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z luty, 2012

Nocne bułeczki dla Sylwii

Te bułeczki powstały na bazie przepisu na "bułeczki rosną kiedy śpisz", bardzo popularnego w sieci, wg którego kilka lat temu upiekłam moje pierwsze w życiu bułki. Niestety bułeczki nie urosły mi w lodówce, nie chciały również rosnąć w piekarniku, do którego podążając za instrukcją w przepisie włożyłam je po wyjęciu z lodówki. Mikroskopijne bułeczki, nieco mnie rozczarowały. Po latach jednak postanowiłam ponownie zmierzyć się z przepisem. Zwiększyłam ilość soli, formowałam bułeczki dopiero po wyjęciu z lodówki(mam bardzo szeroką blachę z piekarnika i zwyczajnie się w lodówce nie mieści) i ostatecznie dałam im podrosnąć przez chwilę rano w ciepłym miejscu. Tym razem efekt był znacznie lepszy. Dwudniową bułeczkę spróbowała Sylwia i była nią zachwycona! Na jej prośbę wstawiam więc przepis. Powodzenia w pieczeniu i smacznego, kochana!



Przepis na nocne bułeczki
500 g mąki25 g masła1 szklanka mleka25 g drożdży świeżych lub 2 łyżeczki drożdży instant1 łyżeczka soli1 jajkomleko do pos…

Proste ciasto cytrynowe (lemon drizzle cake)

Proste, szybkie i smaczne. To naprawdę pyszne ciasto cytrynowe jest mięciutkie i wilgotne. Bardzo wyraziste, bo cytrynowa polewa, dodaje mu ostrości. Przygotowanie jest niezwykle proste a cytrynowy wierzch, który jest nieodzowny w tym cieście, gdyż dodatkowo go nasącza, robi się błyskawicznie. Oprócz tego, że ciasto jest proste jest również niezwykle smaczne, konsumenci byli nim zachwyceni. Polecam.



Przepis na proste ciasto cytrynowe (lemon drizzle cake)
140 g masła, w temperaturze pokojowej140 g drobnego cukru2 duże jajkadrobno starta skórka z 1 cytryny140 g mąki samorosnącej(lub zwykła z łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)
cytrynowy wierzch:
4 łyżki drobnego cukruświeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o bokach 20 cm.
Masło i cukier ubijamy do białości. Stopniowo dodajemy po jednym jajku, ubijamy. Mieszamy ze skórką cytrynową. Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy, aż składniki będą d…

Zupa jarzynowa z pieczarkami

Przeglądając książki kucharskie i buszując po internecie natknęłam się wielokrotnie na zwyczaj podsmażania warzyw, przed ich "ugotowaniem". Od jakiegoś czasu, przygotowuję już w ten sposób sosy, ale z zupą to jest mój debiut. Dzisiejsza zupa jarzynowa z dominującym, pieczarkowym smakiem jest bardzo prosta. Podsmażone warzywa i maślany smak, sprawiają, że konsumpcji na pewno nie zakończymy na jednym talerzu. Pycha.



Przepis na zupę jarzynową z pieczarkami
2 marchewki, starte na grubej tartce1 pasternak, starty na grubej tartce (można zastąpić korzeniem pietruszki)gruby plaster brukwi, starty na grubej tartce (można zastąpić kalarepką)1 łodyga selera naciowego, pokrojony w plastry1 por, pokrojony w plastry350 g pieczarek, pokrojonych w kostkę100 g masła5 ziemniaków, pokrojonych w kostkę2 kostki rosołoweok 2 litrów wodysól i pieprz do smaku1 łyżka mąki do zagęszczeniaśmietanazielenina

Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy do niej wszystkie warzywa oprócz pieczarek i zi…

Gulasz wołowy najprostszy

Gulasz wołowy ma jedną wadę. Wymaga bardzo długiego gotowania. Za cierpliwość jednak czeka nas nagroda w postaci pysznego sosu, ze smacznym miękkim mięsem. Ten wołowy gulasz to bardzo prosta wersja, praktycznie z podstawowymi przyprawami, ale z gwarancją czystego, niczym niezmąconego smaku. Najlepsze dodatki? Jak dla mnie, gryczana kasza i kiszony ogórek, to akompaniament najlepszy z możliwych. Pycha!



Przepis na gulasz wołowy najprostszy
500 g mięsa wołowego, pokrojonego w kostkę500 g cebuli, pokrojonej w półplastry3 ząbki czosnkuliść laurowy4 ziarna ziela angielskiego1 łyżka mielonej paprykisól i pieprz do smakuolej do smażenia1 litr wodymąka do obtaczania
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Smażymy cebulę, dodajemy do niej obtoczone w mące mięso i zmiażdżony czosnek. Smażymy kilka minut, aż mięso będzie zrumienione. Zalewamy wrzącą wodą, dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa(zajmie to od 2 do 3 godzin, w zależności od gatunku użytego mięsa). Pod koniec goto…

Blondies bananowe

Na moim blogu jest bardzo dużo bananowych ciast, ale bananowego blondies jeszcze nie ma;) Więc oto i ono. I choć posiada ten charakterystyczny bananowy smak, to jednak bardzo się różni od popularnych bananowych chlebków. Oprócz białej czekolady jest tu bardzo ciekawy dodatek orzechów w karmelu, które w cieście tworzą coś na kształt bakalii. Niespotykany i bardzo smaczny akcent.
Przepis z książki "Supper for a song" to adaptowana przez Tamasi Day-Lewis receptura samego Dana Leparda.



Przepis na blondies bananowe
300 g drobnego cukru z wanilią(ja dodałam bez wanilii)2 łyżki wody75 g orzechów brazylijskich ( u mnie laskowe)100 g masła200 g dobrej białej czekolady2 banany, (200-225 g)1 duże jajkoziarna z jednej laski wanilii ( u mnie 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii)200 g mąki1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Piekarnik nastawiamy na 190 st C. Wykładamy kwadratową foremkę o bokach 20 cm papierem do pieczenia.
 75 g cukru wkładamy do małego rondelka i dolewamy wodę. Rozpuszczamy na śr…

Chleb z kminkiem

Miałam mieszane uczucia, gdy przystępowałam do pieczenia tego drożdżowego chleba z kminkiem. Bez zagniatania? Takie krótkie wyrastanie? Na drożdżach? Ale gdy spróbowałam pierwszej, jeszcze ciepłej, pięknie wyrośniętej kromeczki  moje uczucia były więcej niż pozytywne. Chlebek jest pyszny! Jest malutki, ale to jedyna wada, proponuję więc od razu zwiększyć porcję i upiec dwa. Bardzo długo utrzymuje swą świeżość, jeszcze trzeciego dnia jest miękki a kminek można zamienić na jakieś inne suszone zioła. Polecam.
Przepis z forum cincin 



Przepis na chleb z kminkiem
250 g mąki pszennej25 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli1 łyżka kminku2 łyżki płatków owsianych1 szklanka wody

Mąkę mieszamy z solą, płatkami i kminkiem. Robimy wgłębienie, wkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem, zalewamy letnią wodą i delikatnie mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia drożdży.
Mieszamy ciasto łyżką lub mikserem, odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. Ponownie mieszamy, przekładamy do natłuszczonej i wysy…

Curry pachnące kardamonem

To mało skomplikowane i pyszne curry zrobię pewnie jeszcze nie raz. Lista składników nie jest zbyt duża, jak na indyjskie danie. Jednak podstawowe w tej kuchni składniki : imbir, chilli, kumin, kolendra i "tytułowy" kardamon są nieodzowne. Odrobina ostrej, aromatycznej egzotyki podana w bardzo przyjaznej dla kubków smakowych formie. Zachwytom nie było końca. Potrawa najlepiej komponuje się z przyrządzonymi własnoręcznie plackami chapati. Polecam.



Przepis na curry pachnące kardamonem
4 łyżki oleju roślinnego1 cebula, drobno pokrojona15 g świeżego korzenia imbiru, obranego i startego4 duże ząbki czosnku, starte1 pomidor, pokrojony2-3 zielone chilli, w całości, nakłute widelcem(ja dałam płatki chilli)2/3-3/4 łyżeczki mielonego kardamonu, lub wg uznania1 lekko czubata łyżeczka mielonej kolendry3/4 łyżeczki mielonego kuminu1/3-1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu, lub do smakusól, do smaku450 udek bez skórki( u mnie pierś z indyka)1 lekko czubata łyżeczka mąki kukurydzianej(ziemni…

Chapati - przepis

Te tradycyjne indyjskie placki chapati są bardzo proste do zrobienia. Dotychczas, gdy przygotowywałam jakieś indyjskie danie, podawałam je z ryżem lub z plackami kupionymi w sklepie. Stwierdzam jednak, że nie ma to jak samodzielnie przygotowane placki, które świetnie komponują się z bardzo aromatycznymi indyjskimi smakami. I tak, w czasie gdy kolejne curry wolno się gotowało się na gazie, ja przystąpiłam do zrobienia placków. Kto lubi podpłomyki pewnie polubi też chapati. Z curry smakują wybornie, ale o nim w następnej notce.


Przepis na chapati
300 g mąki do chapati(atta), lub pół na pół zwykłej mąki z pełnoziarnistąsól(opcjonalnie)200-240 ml wody
Mąkę i sól(ja dałam płaską łyżeczkę) przesiewamy, robimy zagłębienie, wlewamy stopniowo wodę i zagniatamy ciasto (całość wody  wlewamy tylko w razie konieczności). Powinno być lekko lepkie i zwarte. Zagniatamy 8-10 minut(u mnie hak). Umieszczamy w misce, przykrywamy wilgotną ściereczką i pozostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu.
Ciasto dziel…

Śledzie w cytrynowo-korzennej zalewie

Jak mogłam nie spróbować śledzi, które wypatrzyłam na blogu u Majanki? Receptura wołała o zrobienie. Śledzie w cytrynowo-korzennej zalewie są rzeczywiście pyszne! I tak bardzo pachną cytryną! Jak to dobrze, że prawie bez problemu mogę sobie teraz kupić śledzie i raczyć się potem takim aromatycznym rarytasem. Polecam.


Przepisy na inne śledzie:
Śledzie a la Milanówek
Śledzie z ziołami
Śledzie po kaszubsku
Śledzie aromatyczne w oleju 
Śledzie z rodzynkami

Przepis na śledzie w cytrynowo-korzennej zalewie:

500g śledzi (matjasów), ja wymoczyłam w wodzie1 cała cytryna ze skórką, pokrojona w plasterkikilka liści laurowychkilka kulek ziela angielskiegokilkanaście kulek czarnego pieprzu(ja dałam kolorowy)3 całe strączki kardamonu3 goździkipapryczka chilli opcjonalnie(dodałam płatki chilli)olej i odrobina oliwy(u mnie tylko olej słonecznikowy)

Śledzie układamy w słoiku warstwami, przekładając je cytryną i korzeniami, zalewamy olejem. Tak przygotowane śledzie muszą postać 2-3 dni w lodówce.