Przejdź do głównej zawartości

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Kolejna wersja kurczaka w sosie słodko kwaśnym na moim blogu (poprzedni słodko-kwaśny kurczak tutaj) okazała się być daniem rewelacyjnym. Trudno mi nawet opisać smak tej prostej potrawy. Marynowane wilgotne kawałki mięsa z kurczaka usmażone "stir-fry", z krótko smażonymi, chrupiącymi warzywami. Całość w pysznym słodko-kwaśnym sosie i z dość wyraźnie wyczuwalna nutą imbiru. Smak niczym z prawdziwej chińskiej restauracji. Wszystkie składniki do potrawy powinny być raczej łatwo dostępne w Polsce a wino Shaoxin można zastąpić dowolnym czerwonym winem wytrawnym, zwłaszcza, że jest go w potrawie niewiele. Nie lubię tego słowa, ale tutaj muszę je użyć - danie jest przepyszne. Bardzo polecam.


 

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

  • 450 g piersi lub innego chudego mięsa z kurczaka, pokrojonego w grubą kostkę
  • 5 łyżek oleju roślinnego 
  • 1/2 łyżeczka mielonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego korzenia imbiru
  • 1 zielona papryka, grubo pokrojona
  • 1 cebula, grubo pokrojona
  • 1 marchewka, pokrojona w cienkie plastry
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku

  • ryż do podania

marynata:
  • 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka wina ryżowego Shaoxing
  • szczypta białego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • kropla oleju sezamowy

sos:
  • 8 łyżek octu ryżowego
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • 6 łyżek ketchupu

Składniki na marynatę umieszczamy w misce i marynujemy kawałki kurczaka przez ok 20 minut.
Przygotowujemy sos. Podgrzewamy ocet winny w rondelku, dodajemy cukier jasny sos sojowy i ketchup. Mieszamy do rozpuszczenia cukru i odstawiamy.
Podgrzewamy woka lub głęboką patelnię, dodajemy 3 łyżki oleju i smażymy kurczaka bez przerwy mieszając, aż zacznie nabierać złotej barwy. Wyjmujemy i odstawiamy.
W czystym woku lub głębokim rondlu podgrzewamy pozostały olej i krótko smażymy czosnek i imbir. Dodajemy warzywa i smażymy przez 2 minuty. Dodajemy kurczaka i smażymy przez 1 minute. Na koniec dodajemy sos i olej sezamowy, a potem mieszamy ze szczypiorkiem. Podajemy z ryżem.
Przepis z książki "Chicken" wydawnictwa Parragon

Komentarze

  1. Zapowiada sie naprawde bosko! Po przeczytaniu listy skladnikow mam ochote poleciec do kuchni i zabrac sie za gotowanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Maggie zdecydowanie! Ja byłam baaardzo mile zaskoczona :)

      Usuń
  2. Lubię słowo 'przepyszne',ale zależy przez kogo wypowiadane ;-).
    Jest taka jedna pani wielka kucharka, która jak to mówi to uszy mam ochotę zatkać ha ha :D.

    Danie wygląda naprawdę wspaniale i właśnie przepysznie :)
    Pozdrowienia:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Majanko :) Masz rację, to chyba "źle" wypowiadane słowa tak się potem źle kojarzą ;) Pozdrawiam*

      Usuń
  3. Takiego kurczaka słodko-kwaśnego jeszcze nie robiłam, zazwyczaj robię wersję z ananasem. Ale ponieważ kurczak słodko-kwaśny wchodzi mi w każdej postaci, więc chętnie skorzystam z przepisu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Usagi, naprawdę gorąco polecam. Moja córka stwierdziła, że jest na masę pyszne! Aż dziw, że z takich niepozornych składników taka smakowa uczta:)

      Usuń
  4. orientalne smaki są dla mnie w sam raz! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …