Przejdź do głównej zawartości

Puszysta babka z ajerkoniakiem

Lekka i puszysta babka z ajerkoniakiem. Likier jajeczny występuję w tym cieście w podwójnej dawce, gdyż po upieczeniu ciasto dodatkowo się nim nasącza. Babka jest bardzo puszysta więc gęsty likier dodaje jej nieco ciężkości i oczywiście podwyższa efekty smakowe babki. Szybka w przygotowaniu i chociaż "idzie" do niej sporo adwokata, to ze względu na specyficzne walory smakowe, warto takiego ciasta spróbować.

Puszysta babka z ajerkoniakiem



Puszysta babka z ajerkoniakiem

  • 5 jajek
  • 200 g cukru pudru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 125 ml oleju
  • 250 ml ajerkoniaku
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo:
  • 100 ml ajerkoniaku - do nasączenia
  • cukier puder - do posypania


Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Natłuszczamy foremkę do babek.
Jajka, cukier puder i cukier waniliowy ucieramy do białości. W oddzielnej misce dokładnie mieszamy olej z likierem i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy, aż powstanie gładka masa. Masę wlewamy do foremki i pieczemy ok 45 minut. Po upieczeniu, w pęknięcia na wierzchu ciasta wlewamy likier jajeczny ( można ewentualnie nakłuć dodatkowo wykałaczkami). Czekamy ok godziny aż likier wsiąknie w ciasto po czym wyjmujemy z foremki i posypujemy cukrem pudrem.


Puszysta babka z ajerkoniakiem

Przepis z niewielkimi zmianami z tej strony

Komentarze

  1. Piękna ta babka, musi być bardzo pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  2. A likierem jeszcze nie robiłam, chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczna babka Ewenko. :)
    Chętnie poczęstowałabym się kawałeczkiem takiej dobroci. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno wypróbuję, lubię smak ajerkoniaku w deserach :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam serdecznie,
    Piekłam babkę ajerkoniakowa, ale niestety przypala mi się i wychodzi zakalec. Moje pytanie: na jakiej wysokości piekarnika piecze Pani babkę.
    Pozdrawiam,
    Maria

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam Mario, przykro mi, że babka nie wyszła :( Ach te piekarniki...wiem, że z nimi są kłopoty, bo sama kiedyś piekłam setki zakalców. Mam piekarnik elektryczny i foremkę z ciastem zawsze ustawiam na środkowej kratce. Jeśli przypala, to znaczy, że temperatura może jest ciut za wysoka, trzeba ją więc zmniejszyć (mój obecny piekarnik o mniej więcej 5 stopni goręcej grzeje niż poprzedni, zawsze go ustawiam na 175). Jeśli przypala górę, można pod koniec pieczenia przykryć wierzch ciasta folią aluminiową. Co do zakalca. Ciasto na babki powinno się robić ze składników o temperaturze pokojowej i powinno być ono bardzo dobrze utarte. Do białości - to znaczy powinno zmienić barwę na znacznie jaśniejszą, być gładkie i mieć konsystencję pianki. Od wielu lat używam miksera planetarnego i w tej roli spisuje się znakomicie - ciasto jest bardzo dobrze utarte.
    Pozdrawiam i życzę powodzenia w wypiekach :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …