Przejdź do głównej zawartości

Makaron z sosem mięsno-pomidorowym z oliwkami

Bardzo proste danie na obiad lub kolację - makaron z mięsno pomidorowym sosem i podsmażonymi oliwkami. Dzięki oliwkom sos ma dość specyficzny smak. Jeśli lubicie lekką, włoską kuchnie, to na pewno danie Wam posmakuje. Do potrawy można użyć dowolny makaron. Mięso u mnie z chudej wołowiny, ale równie dobre będzie wieprzowe. Szybko i smacznie.



Makaron z sosem mięsno-pomidorowym z oliwkami



Makaron z sosem mięsno-pomidorowym z oliwkami


  • 250 g chudego mięsa mielonego (u mnie wołowe - loan beef)
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 łyżeczka płatków chilli
  • 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1 puszka pomidorów
  • ok 20 czarnych oliwek, przekrojonych na pół
  • sól i pieprz do smaku
  • posiekana bazylia
  • ser parmezan lub grana padano w płatkach (lub starty) 
  • olej do smażenia

Olej rozgrzewamy na patelni i smażymy cebulę przez kilka minut, dodajemy oliwki i dalej smażymy. Dodajemy mięso i smażymy do momentu, aż zmieni kolor po czym pod koniec smażenia dodajemy płatki chilli i czosnek. Dodajemy pomidory z puszki doprawiamy solą i pieprzem ( w przypadku gdy sos będzie za kwaśny można dodać odrobinę cukru), przykrywamy i gotujemy przez ok pół godziny lub do momentu, aż mięso będzie miękkie. Podajemy posypane posiekaną bazylią i serem.

Makaron z sosem mięsno-pomidorowym z oliwkami

Komentarze

  1. Uwielbiam takie dania, makaron i same pyszne składniki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Wpraszam sie na porycjke :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny obiadek. Też robię czasem taki :)
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prosto i smacznie, czego chciec wiecej?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)