Przejdź do głównej zawartości

Lekko cynamonowe ciasteczka z migdałami

Kruche ciasteczka z dodatkiem mielonych migdałów. Ciasteczka mają lekko cynamonowy smak i zapach. Kardamon, choć dodany, jest tu prawie niewyczuwalny, choć podejrzewam, że jakiś wpływ na całość wypieku ma. Proste do wykonania, bardzo długo utrzymujące swą kruchość i świeżość ( trzymane w zamkniętym pojemniku). Z przepisu wychodzi duża ilość ciasteczek, bo ok 75, znikają one jednak dość szybko.



Lekko cynamonowe ciasteczka z migdałami

  • 200 g masła, miękkiego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 2 1/4 szklanki maki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 2/3 szklanki mielonych migdałów

do posypania:
  • cukier

Piekarnik nagrzewamy do 200 st C.
Mało i cukier ucieramy do białości, dodajemy jajko i ubijamy. Pozostałe składniki mieszamy i dodajemy do masy maślanej lekko zagniatając.
Formujemy małe kuleczki (wielkości dużej czereśni). Obtaczamy w cukrze. Wykładamy na papierze do pieczenia. Pieczemy na środkowej półce piekarnik ok 10-12 minut.


Przepis z książki "Swedish cakes and cookies"

Komentarze

  1. Ojej, uwielbiam tego typu ciastka. Mogłabym je jeść garściami. I jeszcze te urocze pęknięcia... Jej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne te ciasteczka, musze je upiec koniecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasteczka, a już zwłaszcza takie kuleczki :) wyglądają bardzo smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie piękne! Takie okrągłe, bardzo apetycznie się prezentują.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają cudnie, niczym cynamonowo-migdałowe chmurki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Porywam 3 kule z pierwszego planu!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ewenko jakie pychotkowe ciasteczka. Mniam,mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Juz na pierwszy rzut oka widac, ze to takie "znikajace" ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …