niedziela, 21 kwietnia 2013

Lekko cynamonowe ciasteczka z migdałami

Kruche ciasteczka z dodatkiem mielonych migdałów. Ciasteczka mają lekko cynamonowy smak i zapach. Kardamon, choć dodany, jest tu prawie niewyczuwalny, choć podejrzewam, że jakiś wpływ na całość wypieku ma. Proste do wykonania, bardzo długo utrzymujące swą kruchość i świeżość ( trzymane w zamkniętym pojemniku). Z przepisu wychodzi duża ilość ciasteczek, bo ok 75, znikają one jednak dość szybko.



Lekko cynamonowe ciasteczka z migdałami

  • 200 g masła, miękkiego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 2 1/4 szklanki maki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 2/3 szklanki mielonych migdałów

do posypania:
  • cukier

Piekarnik nagrzewamy do 200 st C.
Mało i cukier ucieramy do białości, dodajemy jajko i ubijamy. Pozostałe składniki mieszamy i dodajemy do masy maślanej lekko zagniatając.
Formujemy małe kuleczki (wielkości dużej czereśni). Obtaczamy w cukrze. Wykładamy na papierze do pieczenia. Pieczemy na środkowej półce piekarnik ok 10-12 minut.


Przepis z książki "Swedish cakes and cookies"

11 komentarzy:

  1. Ojej, uwielbiam tego typu ciastka. Mogłabym je jeść garściami. I jeszcze te urocze pęknięcia... Jej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne te ciasteczka, musze je upiec koniecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasteczka, a już zwłaszcza takie kuleczki :) wyglądają bardzo smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie piękne! Takie okrągłe, bardzo apetycznie się prezentują.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają cudnie, niczym cynamonowo-migdałowe chmurki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Porywam 3 kule z pierwszego planu!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ewenko jakie pychotkowe ciasteczka. Mniam,mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Juz na pierwszy rzut oka widac, ze to takie "znikajace" ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)