Przejdź do głównej zawartości

Migdałowe ciasteczka z dżemem

Migdałowe ciasteczka z dżemem to jedne z tych ciasteczek, po które moja ręka wyciągała by się bez przerwy. Pyszne. Bardzo kruche, maślane, z pachnącym cytryną morelowym i malinowym dżemem. Z przepisu wychodzi ok 30 dość sporych ciasteczek, które niestety bardzo szybko znikają. Nie muszę chyba nikogo przekonywać, że smakują znacznie lepiej niż te kupione w sklepie. Polecam.




Migdałowe ciasteczka z dżemem (przepis na ok 30 sztuk)

  • 185 g masła, w małych kostkach
  • 165 g (3/4 szklanki) drobnego cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 60 g (1/2 szklanki) mielonych migdałów
  • 225 g (1 1/2 szklanki) mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki dżemu z moreli
  • 1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny
  • 2 łyżki dżemu z malin

Piekarnik nagrzewamy do 170 st C
Masło, cukier, żółtka i ekstrakt z wanilii ucieramy w misce, aż składniki się połączą. Dodajemy migdały, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy.
Z masy lepimy kulki wielkości małego orzecha włoskiego i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach ok 5 cm. W środku każdej kulki robimy wgłębienie o głębokości ok 1 cm i 1,5 średnicy. Dżem morelowy mieszamy z połową skórki z cytryny i ostrożnie umieszczamy niewielką ilość w zagłębieniach połowy przygotowanych ciasteczek. Czynność powtarzamy z dżemem malinowym (wymieszanym z resztą skórki). Pieczemy przez ok 25 minut. Studzimy na kratce.



Komentarze

  1. Ale pysznie wyglądają. Idealny dodatek do kawki. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie ciasteczka z dżemem. Kojarzą mi się z dzieciństwem i popołudniami przy herbatce :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, ubóstwiam takie ciasteczka, zwłaszcza z marmoladą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojej, jakie one są śliczne!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają pięknie .... ja ma tak z ciasteczkami z keliku, ze ciągle po nie sięgam:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)