Przejdź do głównej zawartości

Sernik waniliowy na orzechowo-cynamonowym spodzie

Sernik waniliowy na orzechowo-cynamonowym spodzie, to jeden z najsmaczniejszych serników jakie jadłam. Pyszna, aksamitna, delikatnie waniliowa warstwa serowa z rewelacyjnym jak dla mnie spodem. Spód jest dość mocno cynamonowy z dużymi, chrupiącymi kawałkami uprażonych orzechów laskowych.
Pyszny. W oryginalnym przepisie występuje ser ricotta, ja zamiast niego użyłam bardzo dobrego sera śmietankowego z wiaderka. Polecam.




Sernik waniliowy na orzechowo-cynamonowym spodzie


spód:

  • 110 g (3/4 szklanki) mąki
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 75 g (1/3 szklanki) drobnego cukru
  • 80 g masła, rozpuszczonego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 45 g (1/4 szklanki) uprażonych orzechów laskowych, grubo posiekanych
  • 80 g (1/4 szklanki), dżemu morelowego, podgrzanego i przecedzonego przez sitko

masa serowa:

  • 1 laska wanilii (ja użyłam 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 250 g cream cheese (serka typu philadelphia)
  • 500 g sera ricotta (użyłam polskiego sera śmietankowego z wiaderka)
  • 2 łyzki soku z cytryny
  • 150 (2/3 szklanki) drobnego cukru
  • 2 jajka


Natłuszczamy tortownicę o średnicy 24 cm.
Przesiewamy mąkę i wraz z przyprawami i cukrem umieszczamy w średniej misce. Mieszamy z rozpuszczonym masłem, ekstraktem i orzechami. Ciastem wykładamy dno tortownicy i umieszczamy na 30 minut w lodówce.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Pieczemy spód przez ok 20 minut do momentu, aż będzie lekko rumiany. Laskę wanilii kroimy wzdłuż na pół i nożem zeskrobujemy ziarna do miski (ja użyłam cukru z prawdziwą wanilią - zamiast). Dodajemy sery, sok i połowę cukru. Ubijamy, aż składniki będą dobrze połączone.
Pozostały cukier ubijmy z jajkami w oddzielnej misce do białości (ok 5 minut). Mieszamy ubite jajka z masą serową. Wylewamy masę serową do foremki (na upieczony spód) i pieczemy ok 35 minut. Sernik studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiami.
Sernik chłodzimy 3 godziny lub przez noc w lodówce. Można podać ze śmietanką.



Komentarze

  1. Cynamon, orzechy - świetna mieszanka. Fajny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ bym sobie teraz zjadła troszkę takiego znakomitego serniczka! :-) Pycha!
    PS> To prawda, że spamerzy ostatnio szaleją, ale lepsza byłaby chyba zwykła moderacja komentarzy. Weryfikacja obrazkowa to przekleństwo wszystkich tych, którzy cenią swój czas....

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudownie, jako wielka fanatyczka serników, chętnie bym go schrupała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ewenko, serniczek wspaniały. Cudownie smacznie wygląda. Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, wygląda cudownie, bardzo delikatnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowny:). Piekłam kiedyś sernik na orzechowym spodzie ...do dziś pamiętam jego smak:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaka jest temperatura pieczenia sernika ?

    OdpowiedzUsuń
  8. Będzie gościem na wigilijnym stole :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)