Przejdź do głównej zawartości

Sernik waniliowy na orzechowo-cynamonowym spodzie

Sernik waniliowy na orzechowo-cynamonowym spodzie, to jeden z najsmaczniejszych serników jakie jadłam. Pyszna, aksamitna, delikatnie waniliowa warstwa serowa z rewelacyjnym jak dla mnie spodem. Spód jest dość mocno cynamonowy z dużymi, chrupiącymi kawałkami uprażonych orzechów laskowych.
Pyszny. W oryginalnym przepisie występuje ser ricotta, ja zamiast niego użyłam bardzo dobrego sera śmietankowego z wiaderka. Polecam.




Sernik waniliowy na orzechowo-cynamonowym spodzie


spód:

  • 110 g (3/4 szklanki) mąki
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 75 g (1/3 szklanki) drobnego cukru
  • 80 g masła, rozpuszczonego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 45 g (1/4 szklanki) uprażonych orzechów laskowych, grubo posiekanych
  • 80 g (1/4 szklanki), dżemu morelowego, podgrzanego i przecedzonego przez sitko

masa serowa:

  • 1 laska wanilii (ja użyłam 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 250 g cream cheese (serka typu philadelphia)
  • 500 g sera ricotta (użyłam polskiego sera śmietankowego z wiaderka)
  • 2 łyzki soku z cytryny
  • 150 (2/3 szklanki) drobnego cukru
  • 2 jajka


Natłuszczamy tortownicę o średnicy 24 cm.
Przesiewamy mąkę i wraz z przyprawami i cukrem umieszczamy w średniej misce. Mieszamy z rozpuszczonym masłem, ekstraktem i orzechami. Ciastem wykładamy dno tortownicy i umieszczamy na 30 minut w lodówce.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Pieczemy spód przez ok 20 minut do momentu, aż będzie lekko rumiany. Laskę wanilii kroimy wzdłuż na pół i nożem zeskrobujemy ziarna do miski (ja użyłam cukru z prawdziwą wanilią - zamiast). Dodajemy sery, sok i połowę cukru. Ubijamy, aż składniki będą dobrze połączone.
Pozostały cukier ubijmy z jajkami w oddzielnej misce do białości (ok 5 minut). Mieszamy ubite jajka z masą serową. Wylewamy masę serową do foremki (na upieczony spód) i pieczemy ok 35 minut. Sernik studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiami.
Sernik chłodzimy 3 godziny lub przez noc w lodówce. Można podać ze śmietanką.



Komentarze

  1. Cynamon, orzechy - świetna mieszanka. Fajny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ bym sobie teraz zjadła troszkę takiego znakomitego serniczka! :-) Pycha!
    PS> To prawda, że spamerzy ostatnio szaleją, ale lepsza byłaby chyba zwykła moderacja komentarzy. Weryfikacja obrazkowa to przekleństwo wszystkich tych, którzy cenią swój czas....

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudownie, jako wielka fanatyczka serników, chętnie bym go schrupała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ewenko, serniczek wspaniały. Cudownie smacznie wygląda. Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, wygląda cudownie, bardzo delikatnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowny:). Piekłam kiedyś sernik na orzechowym spodzie ...do dziś pamiętam jego smak:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaka jest temperatura pieczenia sernika ?

    OdpowiedzUsuń
  8. Będzie gościem na wigilijnym stole :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …