piątek, 12 kwietnia 2013

Sernik waniliowy na orzechowo-cynamonowym spodzie

Sernik waniliowy na orzechowo-cynamonowym spodzie, to jeden z najsmaczniejszych serników jakie jadłam. Pyszna, aksamitna, delikatnie waniliowa warstwa serowa z rewelacyjnym jak dla mnie spodem. Spód jest dość mocno cynamonowy z dużymi, chrupiącymi kawałkami uprażonych orzechów laskowych.
Pyszny. W oryginalnym przepisie występuje ser ricotta, ja zamiast niego użyłam bardzo dobrego sera śmietankowego z wiaderka. Polecam.




Sernik waniliowy na orzechowo-cynamonowym spodzie


spód:

  • 110 g (3/4 szklanki) mąki
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 75 g (1/3 szklanki) drobnego cukru
  • 80 g masła, rozpuszczonego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 45 g (1/4 szklanki) uprażonych orzechów laskowych, grubo posiekanych
  • 80 g (1/4 szklanki), dżemu morelowego, podgrzanego i przecedzonego przez sitko

masa serowa:

  • 1 laska wanilii (ja użyłam 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 250 g cream cheese (serka typu philadelphia)
  • 500 g sera ricotta (użyłam polskiego sera śmietankowego z wiaderka)
  • 2 łyzki soku z cytryny
  • 150 (2/3 szklanki) drobnego cukru
  • 2 jajka


Natłuszczamy tortownicę o średnicy 24 cm.
Przesiewamy mąkę i wraz z przyprawami i cukrem umieszczamy w średniej misce. Mieszamy z rozpuszczonym masłem, ekstraktem i orzechami. Ciastem wykładamy dno tortownicy i umieszczamy na 30 minut w lodówce.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Pieczemy spód przez ok 20 minut do momentu, aż będzie lekko rumiany. Laskę wanilii kroimy wzdłuż na pół i nożem zeskrobujemy ziarna do miski (ja użyłam cukru z prawdziwą wanilią - zamiast). Dodajemy sery, sok i połowę cukru. Ubijamy, aż składniki będą dobrze połączone.
Pozostały cukier ubijmy z jajkami w oddzielnej misce do białości (ok 5 minut). Mieszamy ubite jajka z masą serową. Wylewamy masę serową do foremki (na upieczony spód) i pieczemy ok 35 minut. Sernik studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiami.
Sernik chłodzimy 3 godziny lub przez noc w lodówce. Można podać ze śmietanką.



11 komentarzy:

  1. Cynamon, orzechy - świetna mieszanka. Fajny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ bym sobie teraz zjadła troszkę takiego znakomitego serniczka! :-) Pycha!
    PS> To prawda, że spamerzy ostatnio szaleją, ale lepsza byłaby chyba zwykła moderacja komentarzy. Weryfikacja obrazkowa to przekleństwo wszystkich tych, którzy cenią swój czas....

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudownie, jako wielka fanatyczka serników, chętnie bym go schrupała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ewenko, serniczek wspaniały. Cudownie smacznie wygląda. Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, wygląda cudownie, bardzo delikatnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowny:). Piekłam kiedyś sernik na orzechowym spodzie ...do dziś pamiętam jego smak:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaka jest temperatura pieczenia sernika ?

    OdpowiedzUsuń
  8. Będzie gościem na wigilijnym stole :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)