Przejdź do głównej zawartości

Kurczak po marokańsku

Kurczak po marokańsku to bardzo smaczny sposób na przyrządzenie udek. Danie wymaga uprzedniej marynaty w mieszance aromatycznych przypraw a już gotowy kurczak jest pięknie pachnący, delikatnie słodki, subtelnie kokosowy. Podany z ugotowanym ryżem i dowolną surówką jest nietuzinkowym i pysznym daniem obiadowym.




Kurczak po marokańsku

  • 2 duże pałki kurczaka, lub 4 całe uda
  • 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1 łyżeczka mielonego świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula, pokrojona w plastry
  • 500 ml wywaru z rosołu
  • 6 daktyli bez pestek, posiekanych
  • 1/3 szklanki startego kokosa

Kurczaka oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu. Umieszczamy w dużej misce. W małej misce mieszamy wszystkie przyprawy i skórkę z cytryny. Dodajemy do kurczaka i mieszamy, tak aby kurczak był całkowicie pokryty przyprawami. Przykrywamy i marynujemy przez 2 godziny (lub przez noc).
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka na średnim ogniu, tak aby był dobrze przypieczony. Suszymy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Do patelni wkładamy cebulę i smażymy, mieszając przez 5 minut. Usmażoną cebulę, rosołek, daktyle i startego kokosa dodajemy do naczynia z kurczakiem. Przykrywamy i pieczemy ok 1 godz i 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Przepis z książki "Chicken" wydawnictwa Murdoch

Komentarze

  1. Mmmm... Może taki kurczaczek wyląduje na niedzielnym obiedzie u mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaintrygowałaś mnie tym kokosowym posmakiem:) Pysznie wygląda:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurczak został wypróbowany na sobotnim obiedzie i zachwycił przybyłych gości. Świetny pomysł, dziękuje za inspiracje kulinarne :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)