Przejdź do głównej zawartości

Żurek staropolski

Żurek to jedna z moich ulubionych zup. Gotuję ją niestety bardzo rzadko. Najlepsza to dla mnie z oddzielnie ugotowanymi i podanymi ziemniakami, ale taką z chlebem też nie pogardzę. Ta wersja żurku jest naprawdę bardzo prosta i szybka, zwłaszcza gdy przygotujemy ją na rosołku z kostki. To zupa bardzo specyficzna i chyba jedna z najbardziej polskich zup. Jak dla mnie również jedna z najlepszych.




Żurek staropolski

  • 4 szklanki wywaru mięsnego (może być z kostki)
  • 2-4 pęta białej kiełbasy
  • liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1 szklanka zakwasu na żurek
  • 2 łyżeczki startego chrzanu (ze słoika)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki śmietany do zup ( ja daję single cream)
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 ugotowane na twardo jajka

Do gorącego wywaru wkładamy ziele angielskie, liść laurowy, czosnek i kiełbasę. Gotujemy ok 15 minut. Wyjmujemy kiełbasę i kroimy na plastry, dodajemy zakwas, chrzan, cukier, majeranek, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy kilka minut. Mąkę mieszamy ze śmietaną i dodajemy do zupy, gotujemy jeszcze kilka minut. Na koniec dodajemy pokrojoną kiełbasę. Podajemy z jajkiem.

Komentarze

  1. u mnie w domu jest barszcz biały i wstyd się przyznać ale żurku jeszcze nie jadłam:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jaki tam wstyd, żur podobny do barszczu :)

      Usuń
  2. Uwielbiam domowy żurek, to coś wspaniałego. U mnie też jest obowiązkowo na Święta.
    Życzę Ci pełnych radości Świąt Wielkanocnych.Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też lubię praktycznie każdy. Radosnych Świąt i dla Ciebie Majanko! Buziaki:)

      Usuń
  3. Chetnie bym sie dzis Twoim zurkiem poczestowala :)

    Spokojnych i pogodnych Swiat Eweno!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Częstuj się Beo!
      Dziękuję za życzenia i nawzajem :)

      Usuń
  4. Wszystkim miłośnikom dobrej kuchni życzę zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)