Przejdź do głównej zawartości

Pasta z twarogu i chrzanu

Pasta z twarogu i chrzanu to kolejna pasta śniadaniowa na kanapki, chociaż na kolację będzie również jak znalazł. Chrzanowy smak jest w niej bardzo zdecydowany i nie ukrywam, że bardzo współgra i z twarogiem i z serem. Bajecznie prosta w przygotowaniu, ale bardzo smaczna twarogowa pasta, która urozmaici nasze codzienne menu. Do pasty użyłam polskiego, twardego twarogu.


Pasta z twarogu i chrzanu


Pasta z twarogu i chrzanu


  • 200 g twarogu
  • 4 kopiaste łyżeczki tartego chrzanu
  • 3 kopiaste łyżeczki majonezu
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Twaróg umieszczamy w miseczce i rozdrabniamy za pomocą widelca. Dodajemy chrzan i majonez, dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.

Komentarze

  1. bardzo lubię pasty:) niby staram się nie jeść kanapek ale....czasem.....

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna. Jadłam kiedyś schab nadziany pastą serową z dodatkiem chrzanu - to był super smak - myślę, że wiem jak ta pasta może smakować i z pewnością spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. No i masz, wystarczy dodatek chrzanu i moja tęsknota za twarogiem staje się nie do zniesienia... do tej pory jakoś sobie radziłam! Przepyszna, robię dokładnie taką samą od-niepamiętamjuż-kąd, czasem podmieniając tylko majonez na kwaśną śmietanę. Najlepsza na kanapce z domowym pieczonym schabem, najlepiej ze śliwką. Albo z wędzonym łososiem. Ale się rozmarzyłam, na Wielkanoc będzie!

    OdpowiedzUsuń
  4. super pomysł na pastę do chelba, prosty i z moim kochanym chrzanem:), zachecam do udziału w konkursie na SmaDASHny posiłek http://apps.facebook.com/twojedaniedash/!!!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …