Przejdź do głównej zawartości

Pasta z twarogu i chrzanu

Pasta z twarogu i chrzanu to kolejna pasta śniadaniowa na kanapki, chociaż na kolację będzie również jak znalazł. Chrzanowy smak jest w niej bardzo zdecydowany i nie ukrywam, że bardzo współgra i z twarogiem i z serem. Bajecznie prosta w przygotowaniu, ale bardzo smaczna twarogowa pasta, która urozmaici nasze codzienne menu. Do pasty użyłam polskiego, twardego twarogu.


Pasta z twarogu i chrzanu


Pasta z twarogu i chrzanu


  • 200 g twarogu
  • 4 kopiaste łyżeczki tartego chrzanu
  • 3 kopiaste łyżeczki majonezu
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Twaróg umieszczamy w miseczce i rozdrabniamy za pomocą widelca. Dodajemy chrzan i majonez, dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.

Komentarze

  1. bardzo lubię pasty:) niby staram się nie jeść kanapek ale....czasem.....

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna. Jadłam kiedyś schab nadziany pastą serową z dodatkiem chrzanu - to był super smak - myślę, że wiem jak ta pasta może smakować i z pewnością spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. No i masz, wystarczy dodatek chrzanu i moja tęsknota za twarogiem staje się nie do zniesienia... do tej pory jakoś sobie radziłam! Przepyszna, robię dokładnie taką samą od-niepamiętamjuż-kąd, czasem podmieniając tylko majonez na kwaśną śmietanę. Najlepsza na kanapce z domowym pieczonym schabem, najlepiej ze śliwką. Albo z wędzonym łososiem. Ale się rozmarzyłam, na Wielkanoc będzie!

    OdpowiedzUsuń
  4. super pomysł na pastę do chelba, prosty i z moim kochanym chrzanem:), zachecam do udziału w konkursie na SmaDASHny posiłek http://apps.facebook.com/twojedaniedash/!!!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …