niedziela, 10 marca 2013

Fasolka szparagowa z czosnkiem

Zazwyczaj fasolkę szparagową podaję z masłem. Będąc u znajomej w Austrii, wiele lat temu, spróbowałam takiego sposobu podania fasolki. Od tamtej pory fasolkę z octem winnym i czosnkiem przyrządzam bardzo często. Jest znacznie ostrzejsza od fasolki podanej w tradycyjny sposób i równie pyszna.

Fasolka szparagowa z czosnkiem



Fasolka szparagowa z czosnkiem (przepis na 2 osoby)


  • 250 g fasolki szparagowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki masła
  • 1 łyżka octu jabłkowego (lub winnego białego)


Fasolkę gotujemy do miękkości we wrzącej osolonej wodzie. Odcedzamy. Przekładamy do miski, dodajemy masło i czosnek,  skrapiamy octem jabłkowym i mieszamy. Podajemy natychmiast jako dodatek do obiadu.



4 komentarze:

  1. prosto i smacznie:) z ciekawości wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, jak smacznie! skosztuję, kiedy będzie świeżutka fasolka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Alla italiana !buon appetito,fasolka ,olio di oliva e.v. ,sól ,czosnek mniam

    OdpowiedzUsuń
  4. Koniecznie musze spróbować, niech no tylko fasolka w ogródku urośnie:)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)