Przejdź do głównej zawartości

Babka na maślance z kardamonem

Babka na maślance z dodatkiem egzotycznego kardamonu. Przyznam, że nosiłam się z zamiarem nie umieszczania jej na blogu, gdyż spodziewałam się po niej więcej, ale zmieniłam zdanie, bo posmakowała innym. Stwierdziłam więc, że jest miejsce i na takie, prostsze w smaku wypieki. Utwierdziłam się jeszcze bardziej po kilku dniach, gdy babka była dalej wilgotna i nawet lepsza niż w dniu wypieku. Polewa czekoladowa i pistacjowe orzeszki nieco uszlachetniły babkę, więc oto i ona :)

Babka na maślance z kardamonem



Babka na maślance z kardamonem

  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 125 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kardamonu
  • 3 jajka
  • 1 szklanka maślanki
Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady
  • 100 ml creme fraiche (można zastąpić kremówką 30 %)
  •  3 łyżki posiekanych orzechów pistacjowych


Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, smarujemy masłem i obsypujemy mąką foremkę na babkę.
Masło z cukrem ucieramy do białości, dodajemy kardamon i po 1 jajku, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Na koniec dodajemy mąkę i maślankę, mieszamy.
Ciasto przekładamy do foremki i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 45 minut
Pozostawiamy przez 10 minut w foremce, po czym wyjmujemy na kratkę.
Przygotowujemy polewę. Czekoladę i śmietanę umieszczamy w niewielkim rondelku i lekko podgrzewamy, stale mieszając aż do rozpuszczenia czekolady. Polewamy ciasto i posypujemy orzechami.


Babka na maślance z kardamonem

Komentarze

  1. niby zwykła babka, ale pistacje na wierzchu nadają jej wykwintności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja uwielbiam prostotę i takie właśnie przepisy do mnie najbardziej trafiają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka piękna... i na pewno smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też lubię takie proste wypieki. W moim menu nigdy się nie nudzą, mimo iż dookoła tyle nieznanych jeszcze przepisów. Każde ciacho ma po prostu swój czas... Porywam kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. I ja robiłam ostatnio babkę maślankową z kardamonem, dodałam do ciasta też jagody. Też zrobiłam wpis na blogu :) Nam bardzo posmakowała, lubimy po prostu to zwykłe ciasto, pospolite maślankowe, które często u mnie gości w sezonie owocowym. A teraz w formie babki wyglądało tak świątecznie :) Zgadzam się - zachowuje bardzo długo świeżość.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda i ta polewa.. :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaka piękna baba Ewenko! I z kardamonem, super :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Szukam przepisu na babkę na Wielkanoc, może wypróbuję... :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawy przepis, sporo tego kardamonu, świeżo tłuczony jest bardzo intensywny w smaku.

    OdpowiedzUsuń
  10. mmm, i ta gruba warstwa polewy! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubie wypieki na maslance za ich wilgotna teksture, dlatego szalenie mi sie ta babka podoba. Wyglada niezwykle odswietnie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Z kardamonem to coś dla mnie :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  13. a bez kardamonu będzie równie dobra ????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tylko zamiast kardamonu można dodać 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii lub np startą skórkę z 1 cytryny

      Usuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …