Przejdź do głównej zawartości

Babka na maślance z kardamonem

Babka na maślance z dodatkiem egzotycznego kardamonu. Przyznam, że nosiłam się z zamiarem nie umieszczania jej na blogu, gdyż spodziewałam się po niej więcej, ale zmieniłam zdanie, bo posmakowała innym. Stwierdziłam więc, że jest miejsce i na takie, prostsze w smaku wypieki. Utwierdziłam się jeszcze bardziej po kilku dniach, gdy babka była dalej wilgotna i nawet lepsza niż w dniu wypieku. Polewa czekoladowa i pistacjowe orzeszki nieco uszlachetniły babkę, więc oto i ona :)

Babka na maślance z kardamonem



Babka na maślance z kardamonem

  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 125 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kardamonu
  • 3 jajka
  • 1 szklanka maślanki
Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady
  • 100 ml creme fraiche (można zastąpić kremówką 30 %)
  •  3 łyżki posiekanych orzechów pistacjowych


Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, smarujemy masłem i obsypujemy mąką foremkę na babkę.
Masło z cukrem ucieramy do białości, dodajemy kardamon i po 1 jajku, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Na koniec dodajemy mąkę i maślankę, mieszamy.
Ciasto przekładamy do foremki i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 45 minut
Pozostawiamy przez 10 minut w foremce, po czym wyjmujemy na kratkę.
Przygotowujemy polewę. Czekoladę i śmietanę umieszczamy w niewielkim rondelku i lekko podgrzewamy, stale mieszając aż do rozpuszczenia czekolady. Polewamy ciasto i posypujemy orzechami.


Babka na maślance z kardamonem

Komentarze

  1. niby zwykła babka, ale pistacje na wierzchu nadają jej wykwintności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja uwielbiam prostotę i takie właśnie przepisy do mnie najbardziej trafiają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka piękna... i na pewno smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też lubię takie proste wypieki. W moim menu nigdy się nie nudzą, mimo iż dookoła tyle nieznanych jeszcze przepisów. Każde ciacho ma po prostu swój czas... Porywam kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. I ja robiłam ostatnio babkę maślankową z kardamonem, dodałam do ciasta też jagody. Też zrobiłam wpis na blogu :) Nam bardzo posmakowała, lubimy po prostu to zwykłe ciasto, pospolite maślankowe, które często u mnie gości w sezonie owocowym. A teraz w formie babki wyglądało tak świątecznie :) Zgadzam się - zachowuje bardzo długo świeżość.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda i ta polewa.. :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaka piękna baba Ewenko! I z kardamonem, super :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Szukam przepisu na babkę na Wielkanoc, może wypróbuję... :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawy przepis, sporo tego kardamonu, świeżo tłuczony jest bardzo intensywny w smaku.

    OdpowiedzUsuń
  10. mmm, i ta gruba warstwa polewy! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubie wypieki na maslance za ich wilgotna teksture, dlatego szalenie mi sie ta babka podoba. Wyglada niezwykle odswietnie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Z kardamonem to coś dla mnie :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  13. a bez kardamonu będzie równie dobra ????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tylko zamiast kardamonu można dodać 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii lub np startą skórkę z 1 cytryny

      Usuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)



Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…