Przejdź do głównej zawartości

Babka czekoladowo-pomarańczowa

Babka czekoladowo - pomarańczowa to typowa marmurkowa babka złożona z dwóch różnych smaków. Ciemna czekoladowa warstwa połączona jest z warstwą jasną, dość intensywnie pomarańczową. Całość uwieńczona czekoladową polewą. Babka jest smaczna, dość wilgotna i sprawdzi się zarówno na co dzień jak i na bardziej uroczyste okazje.


Babka czekoladowo-pomarańczowa



Babka czekoladowo-pomarańczowa


  • 80 g czekolady deserowej
  • 1 łyżka mleka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 165 g masła
  • 165 g drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 175 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • 1 łyżka soku z pomarańczy

Polewa:
  • 115 g czekolady deserowej
  • 80 g masła
  • 1 łyżka soku z pomarańczy

Natłuszczamy i obsypujemy mąką foremkę na babkę o pojemności 1,2 litra. Piekarnik nagrzewamy do 180 st C.
Czekoladę rozpuszczamy delikatnie razem z mlekiem i ekstraktem z wanilii w misce umieszczonej na garnuszkiem z gorącą wodą lub w rondelku z grubym dnem, lekko i krótko podgrzewamy składniki, wyłączamy gaz i mieszamy, aż wszystkie składniki będą rozpuszczone. Zostawiamy do lekkiego ostudzenia.
Masło, cukier i jajka umieszczamy w misce, dodajemy przesiana mąkę i proszek do pieczenia. Ubijamy przez ok 2 minut.
Masę dzielimy na pół i umieszczamy w dwóch miskach. Do jednej połowy dodajemy rozpuszczona czekoladę do drugiej skórkę i sok z pomarańczy.
Wykładamy część masy czekoladowej łyżką do foremki zostawiając przestrzeń pomiędzy kolejnymi porcjami, przestrzeń wypełniamy jasną masą. Czynność powtarzamy z pozostałą masą. Nożem wykonujemy wewnątrz masy esy-floresy, aby obie masy częściowo się wymieszały.
Pieczemy przez ok 45 minut. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy przez 5 minut w foremce, po czym wyjmujemy na kratkę i studzimy.
By przygotować polewę, rozpuszczamy wszystkie składniki w misce umieszczonej na rondelkiem z parującą wodą. Mieszamy i wykładamy łyżką na ciasto.

Babka czekoladowo-pomarańczowa

Przepis z książki Liz Herbert "Cakes"

Komentarze

  1. Wspaniała....... Musi zagościć u mnie na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Babka fajna, ale wrażenie robi polewa. Idealnie przycięty kawałek. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne są takie smaki w babce, ostatnio robiłam podobną, rewelacyjnie smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaka piękna babeczka! Musi być pachnąca i wilgotna :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. musi być znakomita! już od samego patrzenia mam ochotę pochłonąć całą!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdecydowanie wolę babkę dwukolorową czyli tzw. marmurkową, tylko zamiast polewy zazwyczaj posypuję cukrem pudrem.

    OdpowiedzUsuń
  7. Robię bardzo podobną babkę tylko zamiast pomarańczy daję cytrynę. Takie proste, a zarazem takie smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czekolada i pomarancze to niezawodne polaczenie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam z podwójnej porcji Babka jak malowana Rozpływa się w ustach Jedynie wymagała dłuzszego czasu pieczenia ponad 1 godz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że babka smakowała :)

      Usuń
  10. Super babka. ; )
    w oczekiwaniu na Wielkanoc.. : D

    OdpowiedzUsuń
  11. mam pytanie- jeśli używam zwykłej mąki, to trzeba dodać 2 łyżeczki proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, 2 łyżeczki i szczyptę soli

      Usuń
    2. dziękuję :), kolejny przepis do wypróbowania, już się nie mogę doczekać:)

      Usuń
  12. Dobra. Ja do czekoladowej części dodałam jeszcze kieliszek rumu. Pasuje.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)



Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…