Babka czekoladowo-pomarańczowa
- 80 g czekolady deserowej
- 1 łyżka mleka
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 165 g masła
- 165 g drobnego cukru
- 3 jajka
- 175 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- starta skórka z 1 pomarańczy
- 1 łyżka soku z pomarańczy
Polewa:
- 115 g czekolady deserowej
- 80 g masła
- 1 łyżka soku z pomarańczy
Natłuszczamy i obsypujemy mąką foremkę na babkę o pojemności 1,2 litra. Piekarnik nagrzewamy do 180 st C.
Czekoladę rozpuszczamy delikatnie razem z mlekiem i ekstraktem z wanilii w misce umieszczonej na garnuszkiem z gorącą wodą lub w rondelku z grubym dnem, lekko i krótko podgrzewamy składniki, wyłączamy gaz i mieszamy, aż wszystkie składniki będą rozpuszczone. Zostawiamy do lekkiego ostudzenia.
Masło, cukier i jajka umieszczamy w misce, dodajemy przesiana mąkę i proszek do pieczenia. Ubijamy przez ok 2 minut.
Masę dzielimy na pół i umieszczamy w dwóch miskach. Do jednej połowy dodajemy rozpuszczona czekoladę do drugiej skórkę i sok z pomarańczy.
Wykładamy część masy czekoladowej łyżką do foremki zostawiając przestrzeń pomiędzy kolejnymi porcjami, przestrzeń wypełniamy jasną masą. Czynność powtarzamy z pozostałą masą. Nożem wykonujemy wewnątrz masy esy-floresy, aby obie masy częściowo się wymieszały.
Pieczemy przez ok 45 minut. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy przez 5 minut w foremce, po czym wyjmujemy na kratkę i studzimy.
By przygotować polewę, rozpuszczamy wszystkie składniki w misce umieszczonej na rondelkiem z parującą wodą. Mieszamy i wykładamy łyżką na ciasto.
Przepis z książki Liz Herbert "Cakes"
Wspaniała....... Musi zagościć u mnie na święta :)
OdpowiedzUsuńBabka fajna, ale wrażenie robi polewa. Idealnie przycięty kawałek. ;)
OdpowiedzUsuńpyszne są takie smaki w babce, ostatnio robiłam podobną, rewelacyjnie smakuje:)
OdpowiedzUsuńJaka piękna babeczka! Musi być pachnąca i wilgotna :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
piękna , pozdrowionka
OdpowiedzUsuńmusi być znakomita! już od samego patrzenia mam ochotę pochłonąć całą!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie wolę babkę dwukolorową czyli tzw. marmurkową, tylko zamiast polewy zazwyczaj posypuję cukrem pudrem.
OdpowiedzUsuńRobię bardzo podobną babkę tylko zamiast pomarańczy daję cytrynę. Takie proste, a zarazem takie smaczne :)
OdpowiedzUsuńCzekolada i pomarancze to niezawodne polaczenie!
OdpowiedzUsuńZrobiłam z podwójnej porcji Babka jak malowana Rozpływa się w ustach Jedynie wymagała dłuzszego czasu pieczenia ponad 1 godz
OdpowiedzUsuńCieszę się, że babka smakowała :)
UsuńSuper babka. ; )
OdpowiedzUsuńw oczekiwaniu na Wielkanoc.. : D
mam pytanie- jeśli używam zwykłej mąki, to trzeba dodać 2 łyżeczki proszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuńTak, 2 łyżeczki i szczyptę soli
Usuńdziękuję :), kolejny przepis do wypróbowania, już się nie mogę doczekać:)
UsuńUpiekłam, baardzo,bardzo smaczna :)
OdpowiedzUsuńDobra. Ja do czekoladowej części dodałam jeszcze kieliszek rumu. Pasuje.
OdpowiedzUsuń